Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Както Ви съобщихме по-рано през годината, двамата представители на България в тазгодишната престижна международна лятна школа Research Science Institute (RSI’20) на MIT са ученици от XI клас на СМГ „Паисий Хилендарски“. Това са Виктор Колев и Никола Стайков. Тази година школата се проведе в онлайн среда.

Виктор Колев постигна забележителен успех със своята разработка на тема „Към абстрактно логическо мислене в невронни мрежи“.

Разработката е класирана сред 5-те най-добри писмени разработки и най-добрите 10 устни представяния, което е огромен успех за Виктор и за България.

Виктор работи по проекта си под ръководството на д-р Светлин Пенков от Sciro research и Димитър Василев от Microsoft. Вторият ни участник – Никола Стайков – също се представи много добре с математически проект. Той е свързан с размера на обединения на кръгове върху крайни полета. Никола работи под ръководството на Елия Портной – докторант в Масачузетския технологичен институт.

Разработката направи впечатление с оригиналната си интерпретация и визуализация на абстрактни математически понятия.

Шестседмичната изследователска школа за ученици Research Science Institute се организира съвместно от Center for Excellence in Education и MIT и се провежда за 37-а поредна година. Тази година участие взеха 84 участници от САЩ, Европа, Азия и Австралия. Те работиха усилено със своите ментори. Сериозно е българското участие и сред менторите (научните ръководители) в Школата. Участието на българските младежи в RSI през последните години се подпомага от фондация „Америка за България“.

Представянето на Виктор и Никола за пореден път ни накара да се гордеем с нашите ученици и ни дава увереност, че с такива млади хора утрешният ден ще бъде още по-добър от днешния. Скъпи момчета, благодарим Ви за творческия ентусиазъм, за упоритостта Ви и за това, че избрахте смело да крачите по пътя на науката!

От сърце Ви желаем още много успехи и сбъднати мечти!