Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

С огромна радост и удовлетворение Ви съобщаваме, че на 01.09.2021 година по време на церемонията по откриването на юбилейната 50-та Пролетна конференция на Съюза на математиците в България (СМБ) г-жа Елена Киселова-Костадинова получи съвместната награда на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и СМБ за учител по математика с най-голям принос в откриването и развитието на млади таланти през 2021 година.

Тази заслужена награда идва в края на една много успешна учебна година за г-жа Киселова и за нейните талантливи ученици. Възпитаниците на г-жа Киселова са носители на множество медали, най-значимите сред които са 2 сребърни медала от Международната олимпиада по математика (2021 г.), сребърен и бронзов медал от Балканската олимпиада по математика (2020 г.), един златен, 2 сребърни (2017 г.) и един бронзов (2016 г.) медал от Младежката Балканска олимпиада по математика, сребърен медал от Roumanian Master in mathematics (2019 г.), 3 златни (2021 г.) и 1 сребърен (2020 г.) от Жаутиковската олимпиада и 3 бронзови медала от Всерусийската олимпиада по математика (2018 г., 2019 г.). Трима от възпитаниците ѝ са лауреати на Националната олимпиада по математика през тази година. Неин ученик представя България на Research Science Institute 2020 и е класиран в топ 5 за най-добра писмена разработка и в топ 10 за най-добрите устни представяния, което е едно от двете най-добри представяния на България на този форум до момента. Г-жа Киселова е съавтор в 15 сборника по математика. Носител е на Почетното отличие „Неофит Рилски“.

Пътят на г-жа Елена Киселова към преподавателското поприще тръгва от СМГ. Тя е от първия експериментален випуск, когато в гимназията приемат малки ученици – по четири паралелки в VI и VII клас. Целта е да се провери дали ако започне отрано разширеното обучение по математика, това ще даде добри резултат. Поканени да се запишат са всички деца, минали втори кръг на олимпиадата по математика. Спечелена олимпиада след VII клас пък ѝ осигурява приемането в VIII клас и оставането в СМГ, въпреки че мечтата на майка ѝ е да учи в немска гимназия. Но немски език научава в Алианса, а английски и руски – в СМГ. С любов си спомня за учителката си по руски Пепа Воднянска, която ги запознава с Лермонтов, Блок, Есенин и подчертава, че в СМГ учениците разширяват своя кръгозор.

Завършвайки средното си образование, тя е изправена пред дилемата кой път да избере – да стане инженер или преподавател. Надделява второто. Мечтата ѝ датира още от X клас. Тогава решава, че ще бъде педагог заради преподавателката си по математика Пенка Нинкова. Тя е нейната класна и целият клас е влюбен в нея. А сигурно има и известна генетична предопределеност – прапрабаба ѝ е първата учителка в Котел, а баба ѝ – проф. Елена Киселова, е вокален педагог в Държавната музикална академия. „Родителите ми са инженери, но не ми се намесиха и не съжалявам за избора си – категорична е Елена Киселова. – Винаги съм искала да съм учителка в НПМГ или СМГ. Започнах кариерата си в 68. СУ „Никола Обрешков“ в столичния квартал „Дружба-2“. После 12 години работих в НПМГ. Накрая дойдох в СМГ – 13 години чаках да се върна в моето училище. Брат ми също е завършил тук, както и двете ми дъщери. За мен СМГ е дом.“ – споделя г-жа Киселова.

Поздравяваме г-жа Киселова за получената награда и ѝ желаем крепко здраве, безброй успехи и много нови награди! Нека продължава все така всеотдайно да подкрепя и вдъхновява талантливите ученици в СМГ и нека усмивката не слиза от лицето ѝ!