В периода от 1-ви до 6-ти юли 2018 г. в гр. Бургас се проведе престижното международно математическо състезание BULGARIA INTERNATIONAL MATHEMATICS COMPETITION (BIMC) 2018. То се реализира за втори път в Европа и по конкретно в гр.Бургас. В него взеха участие над 148 отбора и 1100 участници от 29 страни. Отборите са разделени в две възрастови групи, малка до 13,5 години и голяма до 16,5 години. Състезанието се провежда в два кръга – индивидуален и отборен. В индивидуалният кръг се решават 15 задачи за 90 минути, а в отборният – 10 задачи за 60 минути.

Софийската математическа гимназия беше представена от два отбора в двете възрастови групи. Участниците в голямата възрастова група с първи ръководител г-жа Ваня Данова и втори ръководител г-жа Елена Киселова, завоюваха най-голямата награда в състезанието „Шампион в генералното класиране“ измежду всичките 72 отбора и спечели купата „Champion of Overall Award“. Подобна купа в голямата възрастова група се печели за първи път от България. Класирането за тази най-голяма награда се базира на индивидуалните резултати на всеки от четиримата участници и този от отборния кръг. В отборната част учениците спечелиха купите „Champion of Team Award“ и първи подгласници „Champion of Group Award“. Постигнаха 390 точки от максималните 400.

Постиженията на нашите талантливи ученици в индивидуалния кръг са:

  • Къонг Виет До, 9 клас – златен медал, преподавател Ваня Данова;
  • Светлин Красимиров Лалов, 9 клас – златен медал, преподавател Елена Киселова;
  • Иван Венциславов Георгиев, 9 клас – сребърен медал, преподавател Ваня Данова;
  • Никола Мартинов Стайков, 9 клас – сребърен медал, преподавател Ваня Данова.

Отборът на СМГ във възрастовата група за ученици до 13,5 години също се представи отлично както на индивидуалното, така и на отборното състезание. Участниците ни се състезаваха със 76 отбора. Първи ръководител на отбора беше г-жа Линка Минчева, а втори ръководител г-н Илия Костов.

Наградите от индивидуалното състезание:

  • Илияс Номан, 7 клас – бронзов медал, преподавател Илия Костов;
  • Енислав Николов, 6 клас – бронзов медал, преподавател Линка Минчева;
  • Мария Русинова, 6 клас – бронзов медал, преподавател Линка Минчева;
  • Светослав Развигоров, 6 клас – грамота, преподавател Линка Минчева.

В отборната част учениците спечелиха второ място.

Видео от церемонията по награждаване и закриване на BIMC 2018 може да видите ТУК.

BIMC 2018