От 19 до 29 юли в Прага и Братислава се проведе 50-ото юбилейно издание на Международната олимпиада по химия. Двете локации бяха избрани, за да се даде препратка към началото на традицията, когато преди половин век в Чехословакия е поставено началото на Олимпиадата, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

В надпреварата изминалата седмица сили мериха над 300 ученици, от които наградени са повече от половината. България участва ежегодно още от първите издания на МОХ, и броят спечелени медали всяка година нарства. Този път химиците добавиха комплект от златен, сребърен и бронзов медали към над 40-те български отличия. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”.

Дванадесетокласникът Петър Христов е носител на златото за втора поредна година, след като СМГ-ецът се окичи със златен медал и в Прага, и на миналогодишната 49-та Международна олимпиада в Након Патом, Тайланд.

Тазгодишният национален отбор по химия е в следния състав:

  • Петър Христов, 12 клас, СМГ – златен медал;
  • Евгени Стателов, 11 клас, ЕГ Пловдив – сребърен медал;
  • Камен Петров, 11 клас, НПМГ София – бронзов медал;
  • Денислав Станчев, 12 клас, ПМГ Велико Търново.

Церемонията по закриването, провела се на 28 юли, бе удостоена от присъствието на важни гости, включително президентите на Чехия и Словакия. А щафетата бе предадена на Франция, които ще бъдат домакините на МОХ през 2019 г. в лицето на Париж.

Престижното състезание традиционно се състои от две 5-часови части: теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 г. насам отборът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация „Америка за България“. Това позволява на учениците да бъдат много конкурентоспособни в експерименталния кръг на олимпиадата.

Снимка: Сдружението на олимпийските отбори по природни науки