От 4-ти до 11-ти ноември 2018 г. в Прага, Чехия се проведе Световното първенство по судоку и главоблъсканици. Световните шампионати по главоблъсканици се провеждат ежегодно от 1992 година, а от 2006 година, поради нарасналата популярност на судоку, се провеждат и ежегодни световни шампионати по судоку.

България е представена за първи път на световен шампионат през 2001 година от отбор сформиран от Менса България. На 17 юни тази година в София се проведоха националните квалификации по судоку и главоблъсканици, на които бяха определени състезателите, които представиха България на тазгодишния шампионат.

На състезанието по главоблъсканици в Прага тази година участваха 248 състезатели от 25 държави. То се проведе в 13 индивидуални и 3 отборни кръга в три последователни дни. В него взеха участие и ученици от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, а именно:

  • Иван Венциславов Георгиев от X Б клас с преподавател по математика Ваня Данова
  • Мартин Боянов Стефановот X Б клас също с преподавател по математика Ваня Данова
  • Александър Живодаров Василев от XI Е клас с преподавател по математика Илиана Цветкова

В националния отбор, който представи България на световното първенство по главоблъсканици в Прага, (освен Иван Георгиев) участва и Александър Ангелов /бивш възпитаник на СМГ с преподавател по математика Румяна Караджова и ръководител на школата по главоблъсканици към СМГ, а в момента студент в Манчестър/.

Иван Георгиев завоюва почетното трето място в категория „Под 18 години“.

Общото класиране може да видите тук.

Повече информация за шампионата може да видите: http://wscwpc2018.cz/