Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ,

От 15 до 17 април 2019 г. се проведе 21-вото издание на националния конкурс за разработки на млади учени „Млади таланти“.

Тази година имаше рекордно участие на нашата гимназия – 7 научни труда, изготвени от наши ученици.

Четирима бяха отличени с престижни награди. Това са:

  • Виктор Колев и Стефан Хаджистойков (10Д клас, класен ръководител Елена Киселова) с проекта  „Модел за оценка на капиталови активи с разширение до екзогенно финансиране“ получиха награда право на участие в престижното Световно научно младежко изложение Expo-Sciences International 2019, което ще се проведе в Абу Даби през септември тази година.
  • Георги Иванов (10Д клас, класен ръководител Елена Киселова) с проекта „Акустични свойства и резонанс на бутилки и епруветки“ спечели парична награда на стойност 1000 лв.
  • Иван Георгиев (10Б клас, класен ръководител Ваня Данова) с проекта „Анализи на куц топ, спънат топ и други шахматни фигури“ също бе отличен с парична награда от 1000 лв.

Събитието реализира на най-активното участие от всичките му издания до момента с общо 71 участници и 48 проекта. Конкурсът се провежда от 1999г. насам като инициатива на Министерството на образованието и науката за насърчаване на млади хора, проявяващи интерес към научните изследвания и иновации. Участниците, които преминават през предварителен подбор, трябва да представят иновативните си разработки пред жури както на български, така и на английски език. Тази година това направиха 8 ученика на нашата гимназия, оглавявайки класацията по заинтересованост за страната с най-голям брой проекти от едно учебно заведение.

Видео от награждаването може да видите тук: https://nauka.bg/nagrajdavane-nacionalniya-konkurs-mladi-talanti-2019/.

Изключително горди сме от успеха на нашите талантливи ученици и им пожелаваме да са все така амбициозни и устремени по пътя към познанието и развитието на българската наука!