Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

В международната година на периодичната таблица на химичните елементи, учебната 2018/2019 година във Франция е обявена за „Година на химията от началното училище до университета“. Вниманието към химията е свързано, както с фундаменталното ѝ значение за всички сфери на живота, така и с двете световни събития, които се проведоха във Френската столица – 47-я Световен конгрес на IUPAK и 100 годишнината му /05-12 юли 2019 г./ и 51-та Международна олимпиада по химия /International Chemistry Olympiad/ 21-30 юли 2019 г.

В оспорвана битка с участници от 85 страни, Дамян Францов от 11 клас на СМГ „Паисий Хилендарски“ се пребори за бронзов медал. Останалите състезатели в българския национален отбор бяха Евгени Стателов, 12 клас от ЕГ „Пловдив“, който завоюва златен медал; Камен Петров, 12 клас от НПМГ – сребърен медал и Михаил Паскалев, 12 клас, НПМГ – бронз. Състезателната част на Международната олимпиада се проведе в Националното училище по физическа химия и биология /Lycee Pierre – Gilles de Gennes/ в Париж в два дни. На 24.07.2019 год. участниците работиха над практически проблеми, а на 26.07.2019 г. решаваха теоретически задачи.

Тържественото връчване на наградите се състоя в „Maison de lа Сhimie“ на 29.07.2019 г.

За Евгени, Камен и Дамян Международната олимпиада по химия е второто престижно състезание за тази учебна година. На проведената месец април Международната Менделеевска олимпиада Камен е златен медалист, а Евгени и Дамян сребърни медалисти.

Постиженията на българските ученици са резултат от таланта, вложения труд и постоянството, както на самите състезатели, така и на техните учители и ръководители: Ани Василева – учител по химия в СМГ; Лулчо Попов – учител по химия в ЕГ „Пловдив“ и Людмила Михайлова – учител по химия в НПМГ и. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от ФХФ към СУ „Климент Охридски“.

Пожелаваме още много успешни състезания и олимпиади, много медали, много положителни емоции и безброй сбъднати мечти на Дамян Францов!