Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Поредна чудесна новина, докато тече обучението в електронна среда. Тази година бяха излъчени трима победители в Националния конкурс „Млади таланти“. Това са Николай Георгиев, Димитър Чакъров и Йордан Цветков. Николай Георгиев е ученик в СМГ от XI Д клас.

Те бяха избрани от жури сред 21 проекта на над 30 участника в области като биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, медицина, физика.

„Важно е да развиваме интереса на младите в областта на науката, защото гласът на учените ще се чува все повече в бъдеще. Науката е полезна, а кризата с разпространението на „Covid – 19“ показа колко важни са учените и тяхната работа за справяне с предизвикателствата, пред които се изправяме“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева в обръщение към участниците в конкурса при онлайн-награждаването.

„Радвам се, че промяната в начина ни на живот не Ви попречи и не ви спря да продължите да работите с ентусиазъм и да развивате вашите идеи“, допълни заместник-министърът.

Тя благодари на журито, научните ръководители, учителите и родителите на участниците, затова че провокират интереса на децата и им дават кураж в първите им стъпки като млади учени.

Тримата победители в конкурса ще получат и парични премии в размер на 1 500 лв.

Николай Георгиев е от 11 клас на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – София. Той е създал анализ в областта на биологията, който представя приложението на „PRM1“ – ген, който може да подобри гените при животните. Проектът на Николай е разработен под ръководството на учени от Института по биология и имунология на размножаването на БАН и е стартирал като част от дейност, финансирана по програма финансирана по програма „Образование с наука“ на МОН.

Журито присъди и три поощрителни награди в размер на по 1 000 лева на Анна Михалкова, Виктор Колев и Виктория Кирилова, които са ученици от 11 клас на СМГ „Паисий Хилендарски“. Анна Михалкова е разработила проект, в който търси приложимостта на графите в информатиката и моделирането. Виктор Колев е доказал способността диференциален невронен компютър да разделя обучението от запаметяването. Виктория Кирилова е представила своята научна  хипотеза в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Победителите ще представят страната ни в Европейското състезание за млади учени, което с планира да се  проведе през септември в Испания.

Пожелаваме още много успехи и покорени върхове по пътя на знанието и науката на нашите талантливи и трудолюбиви ученици!