Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Деветото издание на Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO) се проведе по необичаен начин. За първи път състезанието беше в електронна среда и се проведе от разстояние. Вместо в Нидерландия, участничките решаваха задачите в домовете си. Държавите можеха сами да изберат два от дните 16, 17 и 18 април за състезателни и във всеки един от тях момичетата получаваха по 3 задачи, които трябваше да решат и опишат в рамките на 4 часа и 30 минути. Ролята на квестори изпълняваха родителите им.

Въпреки нестандартната обстановка състезанието се проведе изключително успешно.
Българският отбор завоюва два сребърни и два бронзови медала и се нареди на седмо място сред официалните европейски участници и на девето място в света.

Три от състезателките в отбора са ученички в СМГ – Десислава Николова и Калина Николова са в 10. клас с преподавател Мария Томова, а Маргарита Стефанова е от 11. клас с преподавател Ваня Данова. Калина и Маргарита спечелиха сребърни медали, а Десислава завоюва бронзов медал. Бронзов медал спечели и четвъртата състезателка – Михаела Гледачева, 11. клас, ПЧМГ.

Ръководители на отбора и организатори на състезанието в България бяха Виолета Найденова и Велина Иванова, възпитанички на СМГ.

Пожелаваме още много успехи, усмивки и сбъднати мечти на нашите прекрасни ученички!