Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Випуск 2020 е специален във всяко едно отношение. Това е първият випуск в България, който през почти целия втори срок учи в електронна среда. Последните няколко месеца от подготовката за матурите преминаха в неприсъствена форма на обучение. Това обаче по никакъв начин не се отрази негативно на нашите ученици, а дори напротив. Те бяха още по-спокойни, по-уверени, по-задружни и по-успешни. Нашите дванадесетокласници показаха, че притежават невероятни характери, че са личности, че са адаптивни и могат да преодоляват всички предизвикателства по пътя си. През цялото време те бяха подкрепяни и насърчавани от своите всеотдайни учители, които също много бързо се адаптираха към променените условия и предложиха най-качественото възможно обучение в електронна среда в България. Поздравления за нашите ученици и учители!

Резултатите от Държавните зрелостни изпити на учениците от СМГ „Паисий Хилендарски“ са повече от впечатляващи. Истината е следната: нашите ученици се представиха страхотно и записаха имената си със златни букви в Летописната книга на училището.

Средният ни резултат по Български език и литература е много добър (5.48), като това ни нарежда на шесто място в цяла България само на една стотна от най-добрите пет.

Сред първите десет училища в България на ДЗИ по Български език и литуратура няма нито една друга математическа гимназия, като СМГ е в компанията на най-добрите езикови гимназии в страната. Това е поредното доказателство за факта, че нашите ученици, усвоявайки математически познания и умения се научават да мислят аналитично и извън рамките и шаблоните и овладяват Словото, което могат умело да използват, винаги когато това е необходимо.

На матурата по Български език и литература имаме и трима пълни отличници – Десислава Илиева от XII Д клас, Деница Павлова и Мариан Рашев от XII Е клас.

Отличните ни оценки по Български език и литература са 109 от общо явили се 165 зрелостници. Поздравления, скъпи ученици! Поздравления и на учителите по български език и литература г-н Людмил Попов и г-н Пламен Тлаченски!

Още по-впечатляващо е представянето на нашите ученици на втория Държавен зрелостен изпит.

На втория ДЗИ мнозинството зрелостници се явиха на матура по математика и постигнаха среден резултат отличен (5.74). По математика учениците от СМГ имат цели 71 пълни шестици, като тридесет и трима ученици имат по 100 точки. Общо отличните оценки по математика са 130, което означава, че само 18 оценки от матурата по математика са под 5.50. Шестнадесет ученици се явиха на ДЗИ по английски език и постигнаха среден резултат отличен (5.74), като тук имаме две пълни шестици. Имаме и една пълна шестица на ДЗИ-то по история и цивилизация, дело на Калоян Първанов, който доказа, че ценим заветите на нашия патрон Св. Паисий Хилендарски.

Средният резултат на СМГ от втората матура е отличен (5.74), като това ни нарежда на второ място в цяла България.

Скъпи зрелостници, поздравления за чудесното представяне на втората матура и за постигнатите впечатляващи резултати! Вие отново доказахте, че сте изключителни. Поздравления и за учителите по математика г-жа Илиана Цветкова, г-жа Надежда Буюклиева и г-жа Ани Ангелова за отличното представяне на матурата по математика! Поздравления и за учителите по английски език и най-вече за г-н Веселин Пириндев и за г-жа Пенка Пешева, учител по история и цивилизация, за отличните резултати на нашите ученици!

Успехите на нашите ученици продължиха и на матурите по избор на ученика. Ако тук имаше класация със сигурност щяхме да сме в челото ѝ. Нашите ученици се явиха на 41 матури по избор (по предметите математика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, английски език и история и цивилизация) и постигнаха впечатляващия резултат от 81.96 точки средно на ученик. Тук отново се отличи Десислава Илиева от XII Д клас, която успя да постигне две оценки отличен (6.00) на матурите по биология и здравно образования и по химия и опазване на околната среда.

Десислава Илиева от XII Д клас направи нещо уникално за нашата образователна система – един ученик да бъде с четири пълни отлични оценки на цели четири матури.

Поздравления, Десислава! Това е невероятно постижение и ще се помни дълго.

Равносметката от матурите на Випуск 2020 на СМГ е следната: отлично представяне, блестящи резултати, върхови постижения без аналог в нашата образователна система и четирима ученици, които ще завършат с диплома за средно образование отличен (6.00). Това са Десислава Илиева, Деница Павлова, Мариан Рашев и Радослав Велчев. Поздравления за целия Випуск 2020!

Скъпи зрелостници, искам сърдечно да Ви благодаря за положените усилия, за старанието, за усмивките, за незабравимите мигове в училище, за споделените моменти и общите спомени, за сбъднатите мечти, за постигнатите цели и резултати, за това, че оставихте своята ярка следа в СМГ и очертахте пътя за тези, които идват след Вас! Гордеем се с Вас и Ви желаем от все сърце крепко здраве, безброй усмивки и сбъднати мечти!

Успех във всички начинания, които Ви предстоят оттук насетне и на добър час!