Един сребърен и три бронзови медала спечели българският национален отбор на един от най-престижните турнири в света – Международната олимпиада по химия (IChO 2020).

Трима от четиримата най-добри ученици по химия на България са възпитаниците на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“:

  • Дамян Францов – 12 клас, сребърен медал;
  • Георги Недялков – 11 клас, бронзов медал;
  • Теодор Маслянков – 11 клас, бронзов медал;
  • Павел Николов- 11 клас, МГ Пловдив, бронзов медал.

52-та Международна олимпиада по химия трябваше да се проведе в началото на месец юли в град Истанбул, Турция. След множество обсъждания на ситуацията, създадена от COVID-19, организаторите взеха решение състезанието да се проведе дистанционно в периода 23-29 юли. В турнира се конкурираха 240 ученици от 60 държави.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и като редовен участник от следващата – 1969 година – в Полша. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на Олимпиадата през 1982 г., като тя се провежда в Бургас. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева.

Поздравления за поредното отличното представяне на нашите международни състезатели по химия! Скъпи ученици, гордеем се с Вас и Ви пожелаваме още много успехи, безброй усмивки и сбъднати мечти!

Поздравления за доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски” – ръководители на отбора, както и за учителите по химия от СМГ – Ани Божикова и Борис Толев – открили и развили таланта на състезателите ни!