Чудесата на България

Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ,

За поредна година се проведе вече традиционната церемония по награждаване на млади таланти в рамките на международния форум „Културата и бизнесът заедно в дигиталния свят“. „Както знаете, в кампанията „Чудесата на България“ всяка година отличаваме хората, които са с принос към културно-историческото наследство. Но винаги отдаваме принос на младите таланти, които са истинските Чудеса на България“. Това заяви главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова при откриването на церемонията. „Успехът на тези млади таланти се дължи и на техните ръководители, които винаги са с тях. Искам да им благодаря и от името на форума, каза още г-жа Бозукова. Те са проф. Николай Николов, председател на Съюза на математиците в България, проф. Петър Бойваленков, председател на Ученическия института по математика и информатика към БАН, доц. Атанас Господинов, Институт по молекулярна биология на БАН.

В три от категориите на форума са наградени ученици на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, а именно Стефан Хаджистойков, Виктор Колев и Теодор Кирилов.

„Млад талант – математика на бъдещето“

Стефан Хаджистойков, СМГ, математика. Той е гордост за всички българи – има сребърен медал от Международната олимпиада по математика, бронзов от Балканската олимпиада, злато от Жаутиковската олимпиада. Ще следва в Цюрих. Наградата връчи академик Юлиан Ревалски. „За мен е огромна чест и удоволствие, че трудът ми се оценява не само в училище, но и на прекрасно събитие като това“, каза Стефан Хаджистойков.

„Млад талант – изкуствен интелект“

Виктор Колев, СМГ, занимава се с изкуствен интелект. В престижния летен изследователски институт за млади учени RSI на Масачузетския технологичен университет той влиза в Топ 5 за писмена разработка и в Топ 10 за устна. Има три награди от Международния панаир на иновациите и науката. Ще следва в Станфорд. Наградата връчи еврокомисар Мария Габриел. „Благодаря на „Стандарт“, за мен е изключителна чест да получа това признание. Радвам се, че има подобни международни форуми, които подкрепят не само технологиите, но и културата“, каза Виктор Колев.

„Млад талант – биоинформатика“

Теодор Кирилов, СМГ, биоинформатика. Първо място в конкурса „Млад талант“ на МОН, което му осигурява участие в Европейския конкурс за млади таланти през септември с разработката Софтуер за анализ на единични ДНК молекули. Същата разработка му носи приза и на Ученическия институт на БАН. Все още ученик. Наградата връчи евродепутатът Искра Михайлова. „Искам да благодаря на Мария Габриел, на Искра Михайлова, на „Стандарт“, на МОН, на БАН, на института по молекулярна биология. Благодаря, че се дава възможност на млади таланти да се занимават с наука в България“, каза Теодор Кирилов.

„Това не само е впечатляващо, това е изключително градивно – да се съберем толкова хора на едно място в името на една кауза и да дадем награди на младите. Това е връхната точка на днешното събитие“, каза евродепутатът Искра Михайлова.

Пожелаваме на нашите талантливи ученици много бъдещи успехи, още много научни постижения, безброй усмивки и сбъднати мечти!

Източник и снимка: standartnews.com