Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Златно представяне за българските ученици – безапелационно спечелиха златните медали и станаха абсолютни шампиони на Международния турнир на младите естествоизпитатели (International Young Naturalists Tournament – IYNT).

Още от първия ден на надпреварата отборът ни, съставен от шестима от най-добрите гимназисти по физика, химия и биология, излезе на първо място в класирането. След 6 квалификационни битки българите стигнаха заслужено до финала, където отново не оставиха съмнение кой е най-добре подготвеният отбор на турнира. Победата бе завоювана при конкуренция с 84 състезатели от над 10 държави. Най-младият международен турнир по природни науки тази година се проведе дистанционно от 11 до 15 август. За разлика от олимпиадите, в тази надпревара задачи не се решават на място, а се търсят решения на определени научни проблеми.

Златните български състезатели са Гео Калфов (9 клас, ПЧМГ), Деница Василева (9 клас, СМГ), Мирослав Минчев (9 клас, ППМГ “Гео Милев”), Рени Паскалева (8 клас, ПЧМГ), Илия Василев (8 клас, ПЧМГ) и Яна Атанасова (10 клас, НПМГ).

Международният турнир на младите естествоизпитатели тази година се провежда онлайн с виртуален домакин Алмати, Казахстан. Българският отбор проведе цялата своя подготовка в лабораториите на ЧСУ Izzi Science for Kids. Училището бе и домакин на отбора ни по време на всички състезателни дни на турнира.

Идеята на надпреварата е не да се решават задачи, а да се търсят решения на определени изследователски проблеми. Състезанието е много различно от научните олимпиади. За да постигнат успех на турнира, участниците ще трябва да правят истински разработки, върху поставените 17 задачи, и да защитават своите резултати като отбор. Международният турнир на младите естествоизпитатели е огромен шанс за тях да се докажат и развиват в света на науката, като някой ден имат възможността да станат едни от най-успешните учени в своята област.

Досега в седемте издания на Международния турнир на младите естествоизпитатели българските отбори са спечелили 2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала, като всички отличия в турнира са отборни.

Пожелаваме още много успехи на тези талантливи български деца! Успявайте, усмихвайте се и мечтайте!