Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

На провелата се 34-та Международна Олимпиада по Биология (IBO), 3.–12. юли 2023 г. в Ал Айн, Обединени арабски емирства, България бе представена от четирима ученици.

Двама от тях са от Софийската математическа гимназия „Паисий Хиледарски“ – Петър Жотев и Виктор Лилов.

В този формат взеха участие 320 ученици от 80 държави. Те трябваше да анализират и решат над 400 теоретични задачи и преодоляха четири кръга с практически задачи в областта на биоинформатиката, молекулярната биология, биохимията и екологията за три дни – на 5., 6. и 7. юли.

Българският отбор завоюва златен, сребърен и бронзов медал.

Ръководители на българите са проф. д-р Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), гл. ас. д-р Радослав Александров (Институт по Молекулярна биология, БАН) и докторант Теодор Трифонов (Институт по биоразнообразие, БАН).

Възпитаниците на СМГ отново постигнаха изключително високи резултати и успяха да прославят нашата родина и нашето училище.

Силното представяне и усърдния труд донесе на дванадесетокласника Петър Жотев златен медал, като за него това е трети пореден златен медал от Международната олимпиада по биология. Неговото постижение е уникално, защото състезателите имат право да участват само по два пъти в такава олимпиада, но заради пандемията от Ковид-19 онлайн участието не бе считано за реално присъствие. По този начин Петър Жотев стана първият и единствен биолог не само у нас, но и в света с три златни медала. Припомняме, че миналата година се класира на абсолютното второ място. Петър се интересува от природни науки още от дете и от 7 клас редовно участва в Националната олимпиада по Биология и здравно образование, като винаги се връща с медал.

Виктор Лилов от 11. клас направи своя дебют на Международната олимпиада по биология, придружен с блестящо представяне и сребърен медал. Той навлиза в света на биологията още в 6. клас, заради увлекателния начин на представяне на уроците в СМГ. Участието в Националната олимпиада го научава да бъде борбен и да покаже най-доброто от себе си.

Гордеем с нашите ученици и им пожелаваме още много успехи на национално и световно ниво. Скъпи момчета, продължавайте да славите България, СМГ и името си, усмихвайте се и сбъдвайте смело мечтите си!