Скъпи ученици, скъпи учители и служители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Честит Ден на Храбростта и Празник на българската армия!

Всеки народ си има скъпи празници, празници, които идват от дълбините на времето и го зареждат с оптимизъм, с вяра в Доброто, със сила и с надежда. За нашия народ един от тези най-скъпи празници е Гергьовден. Връзката между народ, армия и държава за нас българите е свещена.

Още от зората на историята ние използваме една и съща дума и за армия и за държава – саракт. От тогава до днес нашата армия е винаги на пост. Неслучайно Денят на Храбростта, който първоначално е празник на носителите на Ордена за храброст, днес е и Празник на българската армия. Всеки войник, сержант и офицер в българската армия е герой и заслужава своя Орден за храброст. Войската ни винаги е стояла като могъщ щит пред своя народ и пред своята държава. Показателни в това отношение са думите, които нашите гранични войски възприемат като свой девиз „Нито крачка назад, зад нас е България“. Не са много армиите по света, които могат да се похвалят с такива примери на героизъм на генерали, офицери, сержанти и войници, с безпримерната лична и групова саможертва, с невероятния патриотизъм на целия личен състав и с гръмките военни победи, постигани тогава когато всички са смятали, че българската армия е обречена да загуби. Нашата армия никога не предаде народа си, никога не напусна позорно позициите си, никога не загуби вяра, надежда и оптимизъм.

Затова днес ние свеждаме глави в преклонение пред всички онези знайни и незнайни герои, защитили народа и Отечеството, пред всички онези герои, заради чиято саможертва ни има и сме Свободни, пред всички онези достойни българи, които ни показаха, че има неща по-важни от личното добруване и дребните сметки, пред всички онези великани на Духа, които ни завещаха безкористната си и чиста любов към България и са наша пътеводна светлина в днешния все по-динамичен свят. Поклон пред героите!

Честит празник на всички!