Скъпи ученици, скъпи учители и служители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Честита 143-та годишнина от Освобождението на България от османско иго!

На 19.02.1878 година по стар стил или на 3 март 1878 година по нов стил в Сан Стефано е подписан предварителен мирен договор по силата на който на картата на Европа се събужда за нов живот една от най-старите европейски държави – България. Нашите деди успяват да възкресят българската държава като истински феникс от пепелищата и кървищата, с които османците се опитват да удавят Априлското въстание и всички опити на българите за извоюване на Свобода и Независимост.

Но в крайна сметка нашите деди успяха. Показаха на Европа, а и на целия свят, че са достойни за Свободата. Каквото и да говорим и да пишем за Руско-турската война от 1877-1878 година и за последвалите Санстефански мирен договор и Берлински конгрес едно е безспорно. Българите не получиха своята свобода даром, а я заслужиха с кръвта на всички мъченици от Априлското въстание, с духа на възрожденците, духа на нашите народни будители и не на последно място българските опълченци заслужиха свободата, печелейки битката за Шипка.

Днес ние трябва да се поучим от примера на дедите си и да отстояваме Свободата на България и на българския народ! Нека в тези динамични времена да си припомним как дедите ни се грижеха преди всичко за народното дело, а едва след това за личното щастие и добруване. От нас и само от нас зависи България да остане Свободна, да бъде силна, независима, благоденстваща и просперираща държава.

Поклон пред героите, извоювали Свободата на България!

Честит празник!