Скъпи ученици, скъпи учители и служители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Честит Ден на Храбростта и Празник на българската армия!

На днешния ден нашият народ традиционно отбелязва началото на летния сезон и свързаните с него задължения и полски работи. На този ден ние почитаме Св. Георги Победоносец и закриляното от него българско войнство. За нас българите връзката между народ, армия и държава е свещена. Още от зората на историята ни използваме една и съща дума и за армия и за държава – думата „саракт“.

От тогава до днес българската армия е винаги на пост. Неслучайно Денят на Храбростта, който първоначално е празник само на носителите на Ордена за храброст, днес е и Празник на българската армия. Всеки войник, сержант и офицер в българската армия е герой и заслужава своя Орден за храброст. Нашите войни го заслужават заради героизма си, който проявяват не само във време на война, но и във време на мир и съзидание.

Войската ни винаги е стояла като могъщ щит пред народа и Отечеството. Показателни в това отношение са думите, които нашите гранични войски възприемат като свой девиз – „Нито крачка назад, зад нас е България“. Не са много армиите по света, които могат да се похвалят с такива примери на героизъм на генерали, офицери, сержанти и войници, с безпримерната лична и групова саможертва, с невероятния патриотизъм на целия личен състав и с гръмките военни победи, постигани тогава, когато всички са смятали, че българската армия е обречена да загуби и да бъде унищожена. Нашата армия никога не предаде народа си, никога не напусна позорно позициите си, никога не загуби вяра, надежда и оптимизъм.

Затова нека днес всички ние да сведем глави пред всички онези герои, заради чиято саможертва ни има и сме Свободни, пред всички онези достойни българи, които ни показаха, че има неща по-важни от личното добруване, дребнотемието и кокошкарските номера, пред всички онези великани на Духа, които ни завещаха безкористната си и чиста любов към България и са наша пътеводна светлина в днешния все по-динамичен свят. Поклон пред героите!

Честит празник на всички!