Скъпи ученици, скъпи учители и служители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Честита 136-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия!

На 6 септември 1885 година българският народ показа на целия свят, че един народ, когато е обединен около една свещена цел, може сам да кове съдбата си и няма сила, способна да го спре. Българите сами планираха, подготвиха, осъществиха и защитиха на бойното поле Съединението. Нашите предци се обединиха и като един застанаха в подкрепа на българската кауза. Не позволиха да ги разделят фили и фоби, не позволиха политически партии или пристрастия да се намесят в националния въпрос. Защото над всичко за тях бяха България и българският народ.

Днес имаме силна нужда да си припомним завета на строителите на съвременна България. Време е на практика да започнем да прилагаме националния си девиз „Съединението прави силата“, а не да го споменаваме само когато ни изнася и ни е от полза. За нас, като народ, е крайно време да разберем, че личното добруване и щастие вървят ръка за ръка с добруването на цялото общество и с просперитета на държавата. Не бива да се опитваме да се спасяваме поединично, а трябва заедно да намерим нашите общонационални цели и идеали и да не позволяваме никой да ни отклонява от тях. Време е да си спомним какво казаха, написаха и направиха Захари Стоянов, Данаил Николаев, Александър Батенберг и всички други знайни и незнайни герои, осъществили и защитили Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Техният пример трябва да е нашата пътеводна светлина в тези толкова динамични и сложни времена, в който твърде често пренебрегваме националното за сметка на личното или корпоративното.

Днес се прекланяме пред героите на Съединението и се надяваме, че ще се покажем като техни достойни наследници. Защото на нас се пада отговорността да облечем в дела националния ни девиз и да не позволяваме на чужди сили да застрашават държавността ни. На нас се пада задачата да превърнем България в силна, независима и просперираща държава.

Поклон пред паметта на всички знайни и незнайни български герои, осъществили и защитили Съединението на Княжество България и Източна Румелия!

Честит празник!