Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“,

На 27.02.2019 година (сряда) в СМГ отбелязахме подобаващо Деня на розовата фланелка. Всичко започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в канадско училище. При откриването на учебната година през септември 2007 г., група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, защото е дошъл на училище облечен в розово поло. На следващия ден Дейвид Шепърт и Травис Прайс, в знак на подкрепа на тормозения техен съученик се обличат в розово, купуват и раздават на съучениците си 50 розови тениски.
Инициативата бързо става популярна сред учениците и от други училища. Скоро идеята се подема от хиляди училища по целия свят.

Тази година и ние се включихме активно в инициативата и застанахме заедно, ръка за ръка срещу тормоза и агресията. Точно в 14.15 часа изписахме на двора абревиатурата на любимото ни училище, за да е ясно, че СМГ е училище, което се противопоставя на тормоза и агресията във всичките им форми.

По същото време учениците, които бяха на ски училище, се снимаха с розови фланелки и така постигнахме пълно единение. Ще продължим заедно всеки ден да градим една справедлива, позитивна и подкрепяща училищна общност, в която всеки да се чувства на мястото си.

Благодарим на всички, които се включиха активно в инициативата!