На 26.10.2018 г. за петокласниците в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ беше организирана викторина на тема „Какво знаем за народните будители?“. Организатори на мероприятието бяха ученическият съвет, библиотеката на гимназията и училищното ръководство. Заради участието на целия випуск събитието се проведе на три места в училището едновременно – в библиотеката, във всекидневната и в стая №203. Участваха общо 45 отбора, съставени от по четирима участника.

Състезанието беше разделено на три етапа:

  1. Етап – отговаряне на въпроси за народните будители
  2. Етап – свързване на името на народен будител, с негова снимка и дейността му и изготвяне на информационно табло
  3. Етап – сглобяване на пъзел със снимка на народен будител и написване на всичко, което учениците знаят за съответната личност.

Децата показаха отлични знания и заслужено спечелиха много награди. От всяка стая бяха излъчени по три отбора победители – на първо, второ и трето място. Те получиха съответно златни, сребърни и бронзови медали. Всеки отбор-победител получи и книга, свързана с българската история и с великите личности в нея, като в края на учебната година трябва да напише послание и да я дари в училищната библиотека. Наградените получиха и специално изработени пликчета с лакомства.

Благодарим на организаторите и на участниците за положените усилия този български празник да бъде отбелязан подобаващо!