Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

На 19-20 октомври 2019 г. България ще участва за седма поредна година в най-голямото в света технологично състезание за разработване на проекти, които са в полза на живота на Земята и Космоса NASA Space Apps Challenge.  Това е състезание за разработване на иновативни технологични решения с отворен код. Няма ограничения за участие, могат да участват ученици, студенти и всички в България, които имат интерес да се включат. Състезанието се  провежда ежегодно в рамките на 48 часа, когато по едно и също време участват екипи от всички континенти по света. Тази година състезанието участват над 200 локации по целия свят. В България състезанието ще се проведе в София – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Бургас – Бургаски Свободен Университет, Русе – Русенски университет „Ангел Кънчев“ и виртуално от всяка точка в страната. Състезанието се провежда в партньорство на редица организации Технически Университет – София, Институт за космически изследвания и технологии, BCWT, EDIT.bg, Дигитална Национална Коалиция, Програма Космически предизвикателства, DELTA3, SRB consulting, еSkills For Future, Университет по библиотекознание и информационни технологии, JA Bulgaria и спонсори TelebidProICN.bgUbermaksoft.bg и много други.

Регистрацията за участие е отворена!

Предизвикателствата (Challenges) за решаване са обявени и екипите могат да започнат да разработват своите проекти. Решенията могат да са на концептуално ниво, прототип или завършено решение за пазарна реализация.

От участието на България в състезанието през 2013 г. са участвали близо 800 участници, които са разработили над 180 проекти. Участието на български екипи в състезанието още от 2013г. е повече от впечатляващо. През 2013 г. проекта ChicksBook е класиран като най-добър в света в категорията People`s choice, както и проекта GhOST, който е класиран от НАСА сред най-добрите пет в света в категорията Best Mission Concept. През 2014 г. проекта Leaf Zone е класиран сред най-добрите пет в категорията Best Use of Data. През 2015 г. сред най-добрите 30 разработки в света, три са от България. На глобалните финали проекта Valkyrie е класиран от НАСА за финалист в категорията Best Use оf Hardware, Rain-of-Fire е класиран сред най-добрите пет в света в категорията Best Mission Concept. Robo-Fabric е сред най-добрите 15 в категорията People`s Choice, който след гласуване от публиката на последния кръг достига в топ пет. През 2016г. на локално ниво в България в София, Бургас и Пловдив бяха разработени 31 решения, от които 9 продължиха за глобалните финали. Повече от постижение е, че българското решение Airify (София) е оценено от НАСА сред най-добрите 25 от общо 161 в света в категорията People`s choice, което след гласуване от публиката достига до 18-то място. НАСА номинира за глобалните финали и проектите ADEPT (София) и  SpacePort Futuristic Development (Пловдив). ADEPT (София) е оценен сред най-добрите 5 в света в категорията Хардуер, а проекта SpacePort Futuristic Development (Пловдив) е оценен сред най-добрите 5 в категорията BEST MISSION CONCEPT.

Повече информация можете да видите на: https://2019.spaceappschallenge.org/locations/

https://spaceappschallengebulgaria.eu/ и Фейсбук страницата https://www.facebook.com/SpaceAppsChallengeBulgaria/