От 28-ми май до 1-ви юни в Москва се проведе второто издание на Европейската олимпиада по физика (EuPhO). В нея се включиха около 120 ученика от близо 20 страни, предимно от Европа и Азия.

България бе представена от петчленен отбор, двама от които са възпитаници на СМГ! Техните имена са Георги Александров и Иво Петров. Те бяха избрани да участват в това състезание след отличното им представяне в Националната олимпиада по физика в Русе, през месец април. С гордост можем да съобщим, че и двамата ни ученика се завърнаха с медали! Георги бе отличен със златен медал, като в цялостното класиране той зае трето място! Иво спечели бронзов медал  и това постижение е много впечатляващо, защото той е едва в десети клас!

Особеното за тази олимпиада е, че по време на модерацията, не ръководителите, а самите ученици трябва да убедят проверяващите, че заслужават повече точки.

Нека поздравим Георги и Иво за успеха и да им още по-големи постижения в бъдеще! Също така, нека да благодарим и на техните преподаватели: Илиан Петров и Стоян Бахчеванов!