Между 3 и 11 ноември 2018 г. в китайската столица Пекин се проведе XII-та Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Българският олимпийски отбор по астрофизика отново впечатли с чудесните си резултати и със завоюваните медали – всичките ни петима състезатели се завръщат с отличия (2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал).

В IOAA 2018 взеха участие повече от 200 ученици от 40 страни по целия свят. Основни организатори на състезанието бяха Пекинската академия на науките и технологиите (BJAST), Планетариума в Пекин и Общинското правителство на града. По регламент олимпиадата се провежда в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен.

България бе представена от Георги Александров и Денислав Георгиев от СМГ „Паисий Хилендарски“, Стефан Иванов от ППМГ – Бургас, Владимира Иринчева от ПЧМГ и Петър Димитров от НПМГ. Ръководители на отбора са: Никола Каравасилев от Физическия факултет на СУ и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН. Нашите ученици се представиха блестящо и Георги Александров заслужи златен медал, а Денислав Георгиев – бронзов. Поздравления за Георги и Денислав, за техните ръководители и учители! Вашите успехи ни карат да се гордеем и да вярваме искрено в по-светлото бъдеще на България!

Желаем Ви много бъдещи успехи!