Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“,

Искаме да споделим с Вас поредния блестящ успех на нашите невероятни ученици и техните всеотдайни учители. От 9.01.2019 до 15.01.2019 в град Алмати, Казахстан,  се проведе XV Международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика. В нея взеха участие общо 536 ученика от 18 държави.

Това е едно от най-престижните световни състезания, което се провежда едновременно по трите дисциплини. За участие в олимпиадата се канят отбори на училища и школи със засилено изучаване на математика, природни науки и информатика от цял свят. Състезанието се проведе в два състезателни дни и беше оценявано от компетентно международно жури. Нивото на трудност на задачите е сравнимо с това на международните олимпиади по съответните дисциплини.

България бе представена от пет отбора: Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” – гр. Варна, Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – гр. Бургас, Първа частна математическа гимназия – гр. София и Националната природо-математическа гимназия „Л. Чакалов“ – гр. София.

Нашият отбор се представи чудесно и всички ученици СМГ „Паисий Хилендарски“ се завърнаха с медали.

В раздел „Математика“ Евгени Кайряков спечели златен медал и специалната награда на името на Нурлан Каппаров, която се дава на ученикът, постигнал най-висок резултат в състезанието. Тази награда за първи път е завоювана от български ученик. Иван-Александър Мавров и Иво Зерков спечелиха сребърни медали. Преподаватели на тези ученици са Илиана Цветкова, Петя Тодорова и Александър Александров.

В раздел „Физика“ Георги Александров спечели златен, а Иво Петров – бронзов медал. Преподавател – Илиан Илиев.

В раздел „Информатика“ деветокласниците Константин Каменов и Георги Петков спечелиха бронзови медали.

Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ завоюва трето място в комплексното класиране и званието „най-добър отбор“. Ръководители на отбора ни бяха Илиана Цветкова, Петя Тодорова и д-р Васил Тинчев.

Изказваме най-искрени поздравления за впечатляващото представяне на нашите ученици!

Момчета, желаем Ви много бъдещи успехи и нека усмивките не слизат никога от Вашите лица!


Допълнителна информация относно олимпиадата може да видите на официалния ѝ сайт.