Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

От 20 до 24 февруари 2019 година в Букурещ, Румъния се проведе 11-ят Международен математически турнир Romanian Master of Mathematics. Надпреварата е една от най-силните и престижни математически срещи на най-добрите ученици от цял свят. Като задачите на това състезание често са по-трудни от тези,  давани на Международната олимпиада по математика.

България бе представена от 7 ученика, от които 5 са ученици на СМГ. Те се състезаваха с ученици от 24 държави, сред които САЩ, Корея, Япония, Румъния, Сърбия, Иран, Украйна, Беларус, Израел и други.

Турнирът е създаден, за да има още една чудесна възможност за младите хора да демонстрират своите способности в областта на математиката, да обменят знания и да повишат междукултурните контакти във възрастовата група на средното образование.

Всички наши ученици се представиха отлично на турнира, като трима от тях завоюваха бронзови медали. Това са единствените медали за България от състезанието.

Ето как се представиха учениците от СМГ:

  • Евгени Кайряков с учител г-жа Илиана Цветкова,  бронзов медал,  28 точки;
  • Светлин Лалов с учител г-жа  Елена Киселова,  бронзов медал,  26 точки;
  • Иван-Александър Мавров с учител г-жа Петя Тодорова,  бронзов медал, 24 точки;
  • Борислав Антов с учител г-жа Петя Тодорова, почетна грамота , 23 точки;
  • Кьонг Виет До с учител г-жа Ваня Данова,  почетна грамота,  23 точки.

Повече информация за резултатите може да видите ТУК.

Задачите по дни може да видите ТУК.

Ръководители на българския отбор за турнира в Румъния са проф. Петър Бойваленков от Института по математика и информатика при БАН и доц. Станислав Харизанов от ИИКТ-БАН и ИМИ-БАН.

Поздравяваме нашите ученици за чудесното им представяне и им пожелаваме още много успехи и медали!