Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

От 19 до 21 април 2019 година в красивия исторически град-резерват Копривщица се проведе XII Национална олимпиада по история и цивилизация. Групата на СМГ бе най-многобройна от всички български училища и се представи отлично в града, от който започна Априлското въстание през 1876 година.

За Националния кръг се класираха петима седмокласници и трима дванадесетокласници: Владимир Тодоров, Георги Стоянов, Денимир Димитров, Енислав Николов и Преслав Георгиев от 7 клас и Александър Макавеев, Антон Костов и Кристиян Христов от 12 клас.

Писмената част на олимпиадата се проведе на 20 април и съвпадна със 143-тата годишнина от избухването на Априлското въстание. Нашите ученици се представиха отлично и след края на тази първа част организирано посетиха къщите-музеи в Копривщица. На сутринта на 21 април излязоха резултатите от писмената част и ние със задоволство и радост установихме, че всички наши ученици се класират за устната част на олимпиадата, което означава, че са получили оценка „отличен“ на писмената част, което е огромно признание както за труда, знанията и уменията на нашите седмокласници и дванадесетокласници, така и за усилията на учителите, които ги вдъхновяваха, подкрепяха и подготвяха за националната олимпиада.

Всички ученици заслужават огромна похвала за представянето си! Похвала и за техните учители!

С оценка отличен 6.00 на писмената част се отличиха Георги Стоянов и Владимир Тодоров от 7 клас и Антон Костов от 12 клас. Втората част премина в събеседвания с националната комисия и отново оценките за нашите ученици бяха отлични. Блестящо бе представянето на Георги Стоянов от 7 клас, който спечели второто място на Националната олимпиада с обща оценка отличен 5.95. Също невероятно силно представяне и второ място веднага след лауреатите зае Антон Костов от 12 клас с оценка отличен 5.93. Преслав Георгиев, Енислав Николов и Денимир Димитров от 7 клас и Кристиян Христов от 12 клас пък успяха да постигнат по-висок резултат на устната част и така завършиха олимпиадата с много високи общи оценки и ни накара да се гордеем с чудесното им представяне.

Всички осем ученици на СМГ се завърнаха от Копривщица с отлични оценки и с признанието за най-сплотена група, отличила се с приятелско и позитивно поведение по време на цялата олимпиада.

Поздравления за нашите ученици, запленени от музата Клио и от историята! Пожелаваме Ви много бъдещи успехи, победи, радости и сбъднати мечти! Бъдете винаги така мислещи, търсещи, активни, мечтаещи и успяващи!