Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Между 29 юли и 2 август 2019 година се проведе XVII-а Международна олимпиада по лингвистика (IOL). Домакин на тазгодишното издание на олимпиадата бе град Йонгин, Южна Корея. Участваха 54 отбора от 36 държави от целия свят, което прави над 350 участници. България е на трето място в света в класирането по държави според броя медали. Страната ни е инициатор на МОЛ, и традиционно не само изпраща по осем участници, но постига забележителни резултати всяка година.

И през 2019 година успехите на нашите ученици са налице. Българските национали се завръщат с 6 медала (2 от които златни), 1 почетна грамота, както  и почетни грамоти от отборното състезание.

Състезателните дни бяха 30 юли (индивидуално състезание) и 01 август (отборно). Българските ученици завоюваха два златни, два сребърни и два бронзови медала, а Отбор 2 (Марко, Матей, Йоан, Никол) – почетни грамоти от отборното състезание.

Съставът на тазгодишните тимове бе:

  • Здравко Иванов, 12. клас, СМГ (отбор 1) – златен медал;
  • Матей Петков, 11. клас, НПМГ София (отбор 2) – златен медал;
  • Елена Кескинова, 11. клас, СМГ (отбор 1) – сребърен медал;
  • Цветелина Стефанова, 11. клас, СУЕЕ Русе (отбор 1) – сребърен медал;
  • Виктор Балтин, 11. клас, ППМГ Бургас (отбор 1) – бронзов медал;
  • Марко Иванов, 12. клас, ПЧМГ, София (отбор 2) – бронзов медал;
  • Никол Обретинчева, 12. клас, СМГ (отбор 2) – почетна грамота;
  • Йоан Саламбашев, 12. клас, МГ Пловдив (отбор 2).

Ръководители на отборите на IOL’ 19 са инж. Александър Велинов (СМБ), Любомир Златков (ИМИ-БАН), д-р Илияна Раева (РУ “Ангел Кънчев”), д-р Росица Декова (ПУ „Паисий Хилендарски“).

Изключителната радост от представянето на целия отбор се усили още повече от едно впечатляващо индивидуално постижение. Нашият ученик Здравко Иванов от 12 клас на СМГ „Паисий Хилендарски“ бе обявен за втори във вечната “Зала на славата” на IOL. Това се случи след завоюването на златото в тазгодишната олимпиада, което го издига в класацията с общо три златни (2019, 2018, 2017) и един бронзов (2015) медали. Учител на Здравко Иванов по математическа лингвистика е Веселин Златилов от СМГ. Едва преди две седмици Здравко се окичи и с втория си сребърен медал от Международната олимпиада по биология. Златният медалист Матей Петков и сребърната носителка Цветелина Стефанова пък получиха признание и за най-добри решения.

Уникалните успехи на нашите ученици станаха възможни благодарение на всеотдайния и неуморен труд на учителите Веселин Златилов и Людмил Попов, които организират множество школи и групи по математическа лингвистика в СМГ „Паисий Хилендарски“ и вдъхновяват и подкрепят нашите талантливи деца по пътя им към Познанието.

МОЛ се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в Боровец. Към 2019 г. (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 68 медала – 19 златни, 20 сребърни и 29 бронзови.

Пожелаваме на нашите ученици още много медали и успехи, безброй незабравими мигове и сбъднати мечти!