Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

От 1 до 6 август 2019 г. в гр. Дърбан, Южна Африка се проведе 21вото Международно математическо състезание за ученици – International Mathematics Competition (SAIMC 2019).

Участниците в него са разпределени в две възрастови групи – Key Stage II (Upper Primary Education) за ученици до 13,5 години и Key Stage III (Lower Secondary Education) за ученици до 16,5 години. Състезанието се провежда в два кръга – индивидуален и отборен. В индивидуалния кръг се решават 15 задачи в тестови формат за 90 минути в Key Stage II, а в  Key Stage III – индивидуалният кръг се състои от 12 задачи в тестови формат и 3 задачи за подробно описание. И за двете възрастови групи отборното състезание има 10 задачи за 70 минути, като за задачите с нечетни номера се изисква само числов отговор, а за тези с четни номера – подробно решение. Тази година участие взеха ученици от 27 страни, сред които България, Австралия, Канада, Китай, Кипър, Индия, Индонезия, Хонг Конг, САЩ, Виетнам, Тайланд, Румъния, Филипини, Шри Ланка, Тайван, Узбекистан, Малайзия, Мексико и др.

За поредна година СМГ „Паисий Хилендарски“ участва с един отбор в малката и с един отбор в голямата възрастова група.

Нашият отбор, във възрастова група за ученици до 16,5 години, с първи ръководител г-жа Ваня Данова и втори ръководител г-жа Детелина Донева, завоюва купа за първи подгласник на най-голямата награда в състезанието „Шампион в генералното класиране“ измежду всичките 61 отбора. Класирането за тази най-голяма награда се базира на индивидуалните резултати на всеки един от четиримата участници и този от отборния кръг.

Постиженията на нашите талантливи ученици до 16,5 години в индивидуалния кръг са:

  • Иван Венциславов Георгиев – златен медал с преподавател г-жа Ваня Данова;
  • Къонг Виет До – златен медал с преподавател г-жа Ваня Данова;
  • Калоян Тодоров Фачиков – сребърен медал с преподавател г-жа Ваня Данова;
  • Константин Каменов Каменов – сертификат Мерит с преподавател г-жа Детелина Донева.

В отборния кръг нашите участници постигнаха 380 точки от максималните 400, с което спечелиха шампионската купа в отборното състезание. Отличните индивидуални резултати на тримата най-добри пък им донесоха шампионска купа в груповото класиране, измествайки отборите на Тайван и Филипини. Така тимът ни си тръгна с общо 3 купи. Освен в индивидуално и отборно състезание, участниците могат да се състезават и в частта с пъзели и логически игри, т. нар. Puzzle Challenge. След оспорвани игри с директни елиминации отборът на СМГ до 16,5 години се класира на финал и завоюва Купата за първи подгласник, като победител стана отборът на Шри Ланка.

Нашият отбор, във възрастовата група за ученици до 13,5 години, с първи ръководител г-жа Линка Минчева и втори ръководител г-жа Надя Кръстева също се представи отлично, както на индивидуалното, така и на отборното състезание, като нашите деца се състезаваха с 63 отбора.

Постиженията на нашите талантливи ученици до 13,5 години в индивидуалния кръг са:

  • Марин Христов – сребърен медал с преподавател г-н Иван Симеонов;
  • Георги Илиев – сребърен медал с преподавател г-жа Линка Минчева;
  • Нели Цоканова – сребърен медал с преподавател г-н Иван Симеонов;
  • Явор Христов – бронзов медал с преподавател г-н Иван Симеонов.

В отборното състезание и груповото класиране нашият отбор се класира като първи подгласник и спечели две купи.

Пътуването и допълнителните нощувки на цялата група бяха осъществени изцяло благодарение на финансовата подкрепа на СМГ учители ООД.

Повече снимки на отборите ни по време на престоя в Дърбан, ЮАР може да видите ТУК.

Пожелаваме още много медали и купи, безброй усмивки и сбъднати мечти на нашите прекрасни, целеустремени и талантливи ученици!