Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

От 13 до 17 октомври 2019 г. в гр. Лакнау, Индия се проведе Международно математическо състезание за ученици – International Teenagers’ Mathematics Olympiad (ITMO 2019).

Участниците в него са разпределени в две възрастови групи – Key Stage II (Upper Primary Education) за ученици до 13,5 години и Key Stage III (Lower Secondary Education) за ученици до 16,5 години. Традиционно това състезание се провежда на английски език, като тази година състезателите трябваше да излагат и решенията си също на английски език. СМГ се представи с отбор в голямата възрастова група в компанията на 37 отбора от 18 държави. Състезанието се проведе в два кръга – индивидуален и отборен. Индивидуалният кръг включва 12 задачи в тестови формат и 3 задачи за подробно описание. В отборното състезание учениците трябва да решават 10 задачи за 70 минути, като за задачите с нечетни номера се изисква само числов отговор, а за тези с четни номера – подробно решение. Първите 8 задачи се разпределят между състезателите, като всеки трябва да реши поне една задача а последните две задачи се решават заедно от всички.

Нашият отбор, с ръководители Линка Минчева и Румяна Караджова, завоюва престижното трето място в генералното класиране след отборите на Индонезия и Тайланд. Класирането за тази награда се базира на индивидуалните резултати на всеки един от четиримата участници и резултата от отборния кръг.

Постиженията на нашите ученици в индивидуалния кръг са:

  • Марин Христов, 8 клас – златен медал с преподавател г-н Иван Симеонов;
  • Борис Гачевски, 8 клас – сребърен медал с преподавател г-жа Линка Минчева;
  • Константин Илиев, 10 клас – бронзов медал с преподавател г-жа Мария Томова
  • Енислав Николов, 8 клас – бронзов медал с преподавател г-жа Линка Минчева;

В отборния кръг нашите участници постигнаха 280 точки от максималните 400, с което се наредиха на второ място в отборното състезание след отбора на Индонезия, постигнал 315 точки. В групата, отборът ни се класира на трето място, според общия сбор от точките от индивидуалния кръг на състезателите. Така отборът ни си тръгна с общо 3 купи.

Пътуването на групата беше осъществено изцяло благодарение на финансовата подкрепа на СМГ учители ООД.

Повече снимки от участието на нашия отбор може да видите в „Галерия“.

Пожелаваме още много медали и купи, безброй усмивки и сбъднати мечти на нашите прекрасни, целеустремени и талантливи ученици!