Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Двама наши ученици Антон Кремов и Никола Димитров от VI г клас посетиха тази година Science camp – международен научен лагер за ученици от 7-10 клас. Science Camp 2019 е програма, включваща занятия по роботика, програмиране, физика, нанотехнологии и инженерни науки. Тазгодишното издание се проведе в периода 6 – 10 ноември 2019 година в гр. Пловдив с над 35 младежи от Чехия, България и Гърция. Заедно с тях българските учени – Петър, Стоил и Вероника, професионалисти в направленията ботаника, физика и химия, имаха изключително важна мисия – да спасят човечеството, ако астероид идва към Земята и има само 3 дни за реакция.

Младежите работиха в три отбора – Arriving, Surviving & Thriving, а всеки час, прекаран в наука, отговаряше на жизненоважни въпроси: Как да се предпазим от радиацията по време на пътуването до Марс? Какъв двигател ще ни бъде нужен? Какъв ще е космическият кораб и каква ще е структурата му? Къде ще живеем на Марс и кое е най-подходящото място за установяване на колония? Как ще си набавим/произведем вода, въздух, храна? От колко калории на година има нужда човешкото тяло и как и колко храна ще отглеждаме годишно там?

Учениците посетиха и гребната база в Пловдив, и стадионите в комплекса, за да съчетаят ученето със спорт. Организирано беше и посещение в центъра за растителна и системна биология и биотехнология, в който децата научиха за растението Хаберлея, което може да издържи до 2 години и половина без вода и доста дълго без светлина. Учените са му хвърлили око, тъй като вирее само по Балканския полуостров.

По време на лагера учениците правиха холограми, самолевитиращи йонокрафти, слонска паста. Гостуващият физик Стоил Иванов обясни за плазмата, видовете радиация и заедно с него участниците измерваха нивата на облъчване около Младежкия Център. Известната химичка Вероника Колева показа начини как да се създаде атмосфера на Марс. Също видяха ДНК-то на банан чрез смесване само на няколко продукта.  А ботаникът/биолог Петър Евтимов ги запозна с уредите, чрез които се отглеждат растения в Космоса и на места с по-различна гравитация от земната.

Пожелаваме на Антон и на Никола да продължават да се занимават с наука и да разкриват всеки ден чудесата на различни научни области!