Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Четвъртото издание на Европейската олимпиада по физика (EuPhO) се проведе от 20 до 26 юли 2020 година, като знания и умения премериха състезатели освен от Европа и от много други страни-гости. Европейската олимпиада по физика се провежда в допълнение към Международната олимпиада по физика, започнала през 1967 годината. Тази година в турнира се включиха 57 държави, защото участват и много гост-държави, които са поканени от организаторите, тъй като Международната олимпиада няма да се провежда този сезон, заради пандемията, свързана с COVID-19.

Нашият национален отбор по физика се представи отлично на олимпиадата.

В състава на отбора личат имената на трима ученици от СМГ „Паисий Хилендарски“ – Александър Илиев, Иво Петров и Тодор Тодоров.

Момчетата от отбора на България спечелиха общо 1 златен и 4 бронзови медала. Тези медали бяха завоювани в сериозна конкуренция от над 280 състезатели от 57 държави в онлайн изданието на престижния турнир.

Златното отличие спечели Александър Проданов (10 клас, ППМГ Казанлък). Бронзовите медали завоюваха Александър Илиев (11 клас, СМГ), Иво Петров (12 клас, СМГ), Тодор Тодоров (12 клас, СМГ) и Васил Николов (11 клас, ПЧМГ).

Ръководители на отбора са Нено Тодоров и Георги Александров от Физическия факултет на СУ.

Миналата година българските ученици отново се завърнаха с пет медала от тази олимпиада. Интересен факт е, че златният медалист за 2019 година – Георги Александров, който е възпитаник на СМГ, тази година за първи път е ръководител на отбора в международно състезание.

Желаем още много успехи и сбъднати мечти на нашите талантливи ученици и техните всеотдайни и вдъхновени ръководители!