Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

На 22.12.2020 г. завърши онлайн изданието на V Олимпиада на мегаполисите – отборно състезание по математика, информатика, физика и химия, което традиционно се провежда в град Москва, но заради обстановката тази година се проведе онлайн.

Участваха 31 отбора от мегаполиси от целия свят.

На първо място се класираха отборите на Москва, Ханой, Букурещ, Хонконг и Краков. Отборът на град София запази традицията и се класира на второ място заедно с отборите на Сингапур, Загреб, Белград, Истанбул, Ереван, Лима и Джакарта. След нас са 23 отбора на мегаполиси от цял свят като от Европа са отборите на Франкфурт на Майн, Братислава, Сараево, Будапеща и Баня Лука (от Европейския съюз пред нас са само отборите на Букурещ, Краков и Загреб). Това е поредното много добро представяне на нашия отбор, който изпревари мегаполиси като Франкфурт, Мексико сити и Мумбай.

В индивидуалното класиране всичките ни 8 участници спечелиха медали. Златен медал по информатика спечели Георги Петков от ПЧМГ. Учениците от отбора на София се окичиха и с 4 сребърни медала: по математика – Стефан Хаджистойков от СМГ и Борислав Кирилов от ПЧМГ; по информатика – Андон Тодоров от СМГ и по физика Александър Илиев от СМГ. Нашите ученици спечелиха и 3 бронзови медала: по физика – Явор Йорданов от НПМГ и по химия – Теодор Маслянков от СМГ и Боян Андрейчин от НПМГ.

Желаем крепко здраве, много успехи, много победи, безброй усмивки и сбъднати мечти на нашите талантливи ученици!