Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

От 7 до 12 януари 2021 г. се състоя дистанционното издание на XVII Международна Жаутиковска олимпиада с виртуален домакин Казахстан. Олимпиадата се провежда всяка година от 2005 г. насам и е едно от най-престижните състезания, които съчетават математика, информатика и физика.

Поради провеждането в онлайн среда, тази година в олимпиадата се включиха рекорден брой участници (близо 1000), почти двойно по-голям от миналогодишния. Четиристотин и двайсет от тях се съревноваваха в областта на математиката.

България бе представена от общо 36 ученици от 8 гимназии. Българските математици завоюваха 13 медала – 6 златни, 2 сребърни и 5 бронзови. Горди сме, че ученици от СМГ спечелиха 5 от златните и 1 от сребърните медали по математика. Ето и техните постижения:

  • Диян Христинов Димитров -12а клас – златен медал;
  • Кьонг Виет До – 12б клас – златен медал;
  • Светлин Красимиров Лалов – 12д клас – златен медал;
  • Стефан Мартинов Хаджистойков -12д клас – златен медал;
  • Калина Александрова Николова – 11а клас – златен медал;
  • Милко Иванов Бакалов -11е клас – сребърен медал.

Традиционно силно се представиха и нашите ученици по информатика – Андон Ивайлов Тодоров от 11е клас и Атанас Димитров Димитров от 10б клас спечелиха два сребърни медала.

Много добри резултати постигнаха и състезателите ни по физика – Александър Асенов Илиев от 12е клас е със сребърен медал, а Мартин Владимиров Василев от 12д – с бронзов медал.

Поздравяваме нашите ученици за старанието, за усърдието, за волята и за успехите, които неизменно постигат! Поздравления и за учителите, които ги подготвят и вдъхновяват!

Пожелаваме им още много бъдещи успехи и сбъднати мечти!