Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

От 17 до 24 юли 2021 г., дистанционно се проведе 51-ата Международна олимпиада по физика (МОФ/ IPhO). Само няколко седмици след като отборът ни спечели 5 медала от Европейската олимпиада по физика, петимата ни национали се явиха и на най-високо международно ниво. Най-голямото и престижно състезание по физика за ученици се проведе онлайн, с виртуален домакин Вилнюс, Литва, след като през 2020 IPhO беше отменена изцяло.

Състезателните дни бяха 9 и 11 юли. Нашите национални състезатели се представиха отлично – и петимата се окичиха с медали. Българските физици се представиха достойно за пореден път, спечелвайки 5 медала – 2 сребърни и 3 бронзови!

Традиционно в състава на националния отбор по физика участват ученици от СМГ, като този път двама наши ученици бяха сред най-добрите петима в България. Индивидуалните резултати са следните:

  • Александър Пламенов Проданов, 11 клас, ППМГ Казанлък – сребърен медал;
  • Васил Николов Николов, 12 клас, ПЧМГ София – сребърен медал;
  • Явор Мирославов Йорданов, 11 клас, НПМГ – бронзов медал;
  • Александър Асенов Илиев, 12 клас, СМГ –  бронзов медал;
  • Виктор Владимиров Василев, 12 клас, СМГ – бронзов медал.

Техни ръководители на престижната Международна олимпиада са проф. дфн. Мирослав Абрашев,  Иглика Асенова и гл.ас. Нено Тодоров – всички от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, домакин на онлайн провеждането.

В МОФ участваха отбори от 76 държави, като общият брой участници бе 368. Олимпиадата се проведе в два кръга, като на първия кръг учениците се състезаваха върху две експериментални задачи, а на втория кръг – върху три теоретични.

По статут IPhO е индивидуално състезание и не се обявява официално отборно класиране. С медали се награждават участниците в зависимост от получените от тях точки и мястото им в общата класация на всички участници: златен медал – първите 8%, сребърен медал – първите 25%, бронзов медал – първите 50%.

От 1967 г., до 2021 г. (включително) – отборите по физика на България са спечелили общо 132 медала: 14 златни, 44 сребърни, 74 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика и участва във всички издания на олимпиадата оттогава насам.

Също през юли се проведе и IBO Challenge 2021. Това е наименованието, под което се проведе за втора поредна година виртуалният формат на Международната олимпиада по биология (International Biology Olympiad). Виртуален домакин на състезанието от 18 до 23 юли 2021 г. беше град Лисабон, Португалия. Самите състезателни дни бяха 19 и 21 юли – съответно практически и теоретичен турове. Българските участници се състезаваха в Центъра за подготовка на олимпийци на МОН в София.

В началото на състезанието през 90-те година на ХХ век, участват 6 държави, докато към днешна дата ежегодно има представители от над 75 държави от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

И тази година от наша страна имахме четирима делегати, които да представляват България на най-голямото състезание по биология за ученици. Поредните успехи не закъсняха – българският отбор грабна цели 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов! Това е най-доброто ни представяне в цялата история на олимпиадата по биология до момента.

В националния отбор традиционно участва и ученик от СМГ „Паисий Хилендарски“. Индивидуалните резултати на българските ученици са следните:

  • Борислав Валентинов Стоянов, 11 клас, 125 СУ София – златен медал;
  • Петър Стоилов Жотев, 10 клас, СМГ – златен медал;
  • Виктор Димитров Гилин , 12 клас, НПМГ – сребърен медал
  • Любослав Иванов Стефанов, 11 клас, ПЧМГ – бронзов медал

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), д-р Радослав Александров (БАН, Институт по молекулярна биология), както и доц. Снежана Томова – Гогова (Биологически факултет, СУ).

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. Към 2021 г. българските участници на Международната олимпиада по биология са донесли на страната ни общо 71 медала: 7 златни, 14 сребърни, 50 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

Пожелаваме още много успехи, безброй усмивки и сбъднати мечти на всички талантливи български ученици, които на всяка международна олимпиада доказват, че нашето образование е на световно ниво и че упоритата работа и честността се възнаграждават!