Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Нашият ученик Георги Иванов от XII Д клас е приет в един от най-престижните университети в света – Харвардския, и ще започне следването си от есента. За голямото предизвикателство Георги се готви повече от година със своя ментор Луис Ломели – основател и директор на организация за младежко развитие Vox Tua и международен американски лагер Camp Golden Gate.

Георги разбира, че е приет в престижния университет, на 7 април. Той е сред малцината одобрени кандидати да продължат образованието си в престижното американско висше училище.

Според всички анализи това е годината с най-труден прием в историята на Харвард. През миналата година са кандидатствали общо 40 248 души, от тях са приети 2015, което е 5% от всички подали документи. През тази година в Харвард са кандидатствали 57 000 души от цял свят, като одобрените са едва 1968 души или 3,4%. Този факт прави Георги и неговия ментор още по-доволни от високия успех, който са постигнали.

По думите на Георги този успех е резултат от години упорит труд и усилия, положени не само от него, но и от неговото семейство, приятели, учители и наставници. Когато не се състезава в турнири по физика и не провежда научни изследвания, Георги преподава природни науки на над 700 ученици от различни краища на България като доброволец по проект, подкрепен от посолството на САЩ.

„Един от най-въздействащите уроци, които научих, е значението на менторството“, казва Георги и споделя:

„Да преподавам на всички тези млади хора ми донесе най-голямата радост. До момента аз имах ментори. С преподаването успях да върна жеста, като аз самият стана ментор на други и вдъхновя родители, учители, директори и ученици да възприемат и подкрепят менторските дейности като ключови за бъдещето на образователна система в България.“

Георги казва, че се надява да продължи да учи физика и в крайна сметка да допринесе за добруването на своята общност чрез наука и иновации. Желанието му е да се завърне в България, където да се реализира.

Пожелаваме на Георги Иванов още много успехи и покорени върхове!