Млади таланти МОН

Двама ученици на СМГ „Паисий Хилендарски“ са тазгодишните победители в Националния конкурс „Млади таланти“. Класиралите се с първа награда – Теодор Кирилов (11 Б клас) и Виктор Колев (12 Д клас), ще представят България на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който е най-големия европейски научен конкурс и е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение. Трета награда в конкурса печели деветокласничката ни Елена Димитрова, която получава право на участие в Европейското младежко научно изложение „EXPO Science Europe 2021“.

Проектът на Теодор, „Софтуер за анализ на изображения на единични ДНК молекули“, е в сферата на информатиката с приложение в биологията, което е особено актуално и полезно за българската биологическа общност.

Работата на Виктор е също изключително актуална – в своя проект „Neural Abstract Reasoner” той разработва изкуствен интелект, който да може да мисли абстрактно.

Ментори на Виктор са Светлин Пенков и Богдан Георгиев, бивши наши ученици.

Изследователската разработка „Българското изкуство през погледа на NST“ на Елена разглежда тема, която е между изкуството и изкуствения интелект – тя разработва метод, по който стилът на български художници да бъде пренесен върху произволна снимка. Може да разгледате част от резултатите ѝ на страницата в Instagram @bulgarian_art_with_nst. Ментори на Елена са Рафаел Рафаилов, който също е възпитаник на СМГ, и Виктор Колев от 12 Д.

„Радвам се, че успяхме да изградим такава устойчивост на Националния конкурс „Млади таланти“. Заедно вече толкова години творим култура по отношение на създаването на наука и иновации. Благодаря на всички участници за ентусиазма. Във всеки от проектите се открива желанието Ви да решавате наболели проблеми в различни области на науката. Вие сте истински посланици на България и всеки от вас е победител – с тези думи заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева се обърна към участниците в конкурса, съобщават от МОН.

„Млади таланти“ е един от най-добрите научни конкурси за ученици и студенти в България. Той е една от инициативите на Министерството на образованието и науката за подпомагане развитието и насърчава младите хора да правят научни изследвания.