В периода 24 – 28 ноември 2023 г. в Сеул, Южна Корея се проведе 14-тото международно състезание по математика WMTC 2023 (World Mathematics Team Championship). В него взеха участие над 700 ученици, разпределени в 96 отбора от 20 държави, сред които България, САЩ, Южна Корея, Тайланд, Тайван, Индонезия, Катар, Макао, Австралия, Индия, Филипините, Китай и Бразилия.

За поредна година Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ се представи във всички възрастови групи и извоюва 9 златни, 8 сребърни и 1 бронзов медала в индивидуалното състезание, като всички наши ученици се завърнаха с медал. В отборната надпревара имаше отделно класиране за щафетата и за отборния кръг. Учениците от група „Junior” се представиха отлично и завоюваха първо място в щафетата и второ място в отборната надпревара сред общо 24 отбора. Отборът ни в “Intermediate” възрастова група завоюва второ място в отборната надпревара сред 27 отбора. Най-големите ни ученици от отбор “Advanced” завоюваха първо място в щафетата и отборната надпревара сред 45 отбора.

 

Ето ги и имената на нашите състезатели:

Младша възрастова група (Junior level) – ръководители на отбора: Даяна Давидова, Детелина Донева

Камен Пехливанов, 6 клас – златен медал.

Александър Стайков, 6 клас – сребърен медал.

Мартин Матов, 6 клас – сребърен медал.

Габриел Гавазки, 6 клас – сребърен медал.

Михаил Иванов, 6 клас – сребърен медал.

Алекс Омаров, 6 клас – бронзов медал.

 

Средна възрастова група (Intermediate level) – ръководители на отбора: Ваня Данова, Надежда Буюклиева

Даниел Гетов, 9 клас – златен медал.

Кирил Зулямски, 7 клас – златен медал.

Христо Баларев, 8 клас – златен медал.

Валентин Атанасов, 9 клас – сребърен медал.

Васил Драмбозов, 9 клас – сребърен медал.

Борис Марков, 9 клас – сребърен медал.

 

Напреднала възрастова група (Advanced level) – ръководител на отбора: Линка Минчева

Марин Христов, 12 клас – златен медал.

Борис Гачевски, 12 клас – златен медал.

Мария Дренчева, 12 клас – златен медал.

Биляна Димитрова, 12 клас – златен медал.

Енислав Николов, 12 клас – златен медал.

Лазар Тодоров, 11 клас – сребърен медал.

 

Учениците се състезаваха в три възрастови групи – “Junior” (до 12 г.), “Intermediate” (13-15 г.) и “Advanced” (16-18 г.). Състезанието се проведе в четири етапа: два индивидуални, щафета и отборно. В първия индивидуален етап се решават 15 задачи за 20 минути, а във втория етап всеки състезател решава 8 задачи за 40 минути като последните две задачи са с повишена трудност. Щафетното състезание е най-напрегнато, тъй като всеки отбор се разделя на три групи от 2 ученици и всяка двойка получава по две задачи. Първият ученик предава отговора от своята задача на втория и използвайки този резултат, вторият ученик решава своята задача и предава отговора си.  Всяка двойка ученици решава по три щафети, всяка щафета за 7 минути. Последният отборен етап е и най-вълнуващ, тъй като всички ученици от един отбор решават 14 задачи за 40 минути.

Изключителна съпричастност и подкрепа получиха отборите на СМГ за това състезание от нашите спонсори: „Trading 212“, „Huvepharma“, „НИТРО ТАЙГЪР“, „СМГ випуск 2002“, „Astea Solutions“, „Gameloft“, „Expleo”, „АКБ транспорт“, родителите от 7Б клас чрез г-жа Митанкина и др.

Нашите големи благодарности за разбирането и усилията на всички, които ни подкрепиха и позволиха нашите ученици да участват на това състезание!

WMTC 2023