Младежкият национален отбор на България по информатика взе участие в проведената от 23 юни до 3 юли 2018 г. в Казан, Русия  Първа международна младежка школа по информатика.

Отборът беше в състав: Андон Тодоров, Константин Каменов и Георги Петков от СМГ, Виктор Кожухаров от МГ „Баба Тонка“ в Русе, Марин Йорданов от Школа А&Б и ППМГ – Шумен и Румен Михов от Школа „Шикови“ и ППМГ – Ямбол. Техни ръководители бяха Бисерка Йовчева, като съпредседател на Международния научен комитет на Школата и Димитър Добрев като член на този комитет.

Бисерка Йовчева съобщи, че състезателите ни се завръщат с 4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал, съответно разпределени така:

  • златни медалисти са Андон Тодоров (8 клас, СМГ, София), Виктор Кожухаров (9 клас, ПМГ „Баба Тонка“, Русе), Георги Петков (8 клас, СМГ, София) и Константин Каменов (8 клас, СМГ, София);
  • сребърен медалист е Румен Михов (Школа „Шикови“ и ППМГ – Ямбол);
  • бронзов – Марин Йорданов (Школа „А&Б“ и ППМГ – Шумен).

Отличното представяне донесе на отбора ни второ място, като ни изпревари единствено отборът на Китай, допълва Йовчева в профила си във Facebook.

На момчетата им предстои кратка почивка и на 7 юли 2018 г., заедно със старшия национален отбор, заминават в Тимишоара, Румъния на Балканската Олимпиада по Информатика.