Скъпи ученици, уважаеми родители и приятели на СМГ “Паисий Хилендарски“,

Отборът на София спечели 8 медала и завоюва второ място в отборното класиране на IV Олимпиада на мегаполисите, която се проведе от 01.09 до 07.09.2019г. в Москва. В надпреварата взеха участие 45 отбора по математика, информатика, химия и физика от 32 държави.

Златни медали завоюваха :

  • Евгени Кайряков (математика) – 12 клас, СМГ, преподавател: Илиана Цветкова;
  • Дамян Францов (химия) – 12клас, СМГ, преподавател: Ани Божикова.

Сребърни медалисти са :

  • Светлин Лалов (математика) -11 клас, СМГ, преподавател: Елена Киселова;
  • Иво Петров (физика) – 12 клас, СМГ, преподавател: Илиян Илиев;
  • Васил Николов (физика) – 11 клас, ПЧМГ;
  • Александър Радославов (информатика) – 12 клас, СМГ;
  • Андон Тодоров (информатика) – 10 клас, СМГ.

Бронзов медал: Явор Пеев (химия) – 12 клас, НПМГ.

Олимпиадата на Мегаполисите е международна надпревара за отбори по природни науки. Тя се провежда в Москва вече четвърта година. В нея участват ученици от 14 да 18-годишна възраст, които учат в най-големите мегаполиси по света. Всеки от отборите се състои от 8 състезателя, по двама за четирите предмета (физика, химия, математика и информатика).

Състезанието се провежда в две направления. Основното е индивидуален турнир по всяка от дисциплините. Отделно от това се прави и отборно блиц състезание – в рамките на 2 часа тимовете решават 80 задачи. Тук водещото е времето за справяне със заданията.

В основната надпревара състезателите участват в два кръга, различни за всяка дисциплина. Химиците и физиците, освен теоретични задачи, имат и експериментални. А математиците и информатиците решават задачи и през двата състезателни дни. Журито на надпреварата е съставено от известни учени и професори от цял свят.

Пътуването на учениците и ръководителите от СМГ бяха осъществени изцяло благодарение на финансовата подкрепа на СМГ учители ООД.

Поздравяваме нашите ученици за чудесното им представяне и им пожелаваме и за в бъдеще да бъдат все така вдъхновени и успешни!