Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Български ученици спечелиха два сребърни и два бронзови медала от престижната Международна олимпиада по информатика, която се проведе в Индонезия от 7. до 15. август 2022 година.

Нашето училище има двама представители в тазгодишния национален отбор и те защитиха по най-добрия начин името на училището и представиха достойно България.

Сребърни медали завоюваха Атанас Димитров, 11 клас, от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, и Деян Хаджи-Манич, 10 клас, от Математическа гимназия във Варна.

Дванадесетокласниците Андон Тодоров от СМГ и Мартин Копчев от Природо-математическата гимназия в Габрово заслужиха бронзови отличия.

Ръководители на националния отбор по информатика са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Добрин Башев, студент в Техническия университет в Делфт, Нидерландия.

Българските ученици се конкурираха с над 350 участници от 88 държави. Отборът ни участва в двудневно състезание, като всеки от участниците се състезава индивидуално и трябваше да реши три алгоритмични задачи в рамките на пет часа. За Атанас и Деян това беше първа олимпиада, а Андон и Мартин се явяват съответно за трети и пети път.

Пожелаваме още много успехи на талантливите български информатици!