Поради динамичната ситуация, свързана с пандемията с коронавирус, Международната олимпиада по математика (IMO) бе отложена от юли за септември и бе взето решение тази година участието в нея да е дистанционно. Домакин на 61-вото издание на IMO, което се поведе от 18 до 28 септември, бе Русия. Състезателните дни бяха 21 и 22 септември, а официалните церемонии по откриването и закриването на събитието, както и културната програма за участниците, бяха проведени дистанционно и са достъпни в YouTube и Instagram. Международната олимпиада по математика е считана за „световно първенство“ по математика за гимназисти. Първата IMO се провежда през 1959 г. в Румъния със 7 страни участнички, а тази година участие в IMO 2020 взеха 680 гимназисти от 114 държави. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес. През 1966 г. и 1975 г. България е била домакин на това най-престижно състезание. За своите 60 издания, българските състезатели са завоювали 54 златни, 119 сребърни и 109 бронзови медали. Международната олимпиада по математика е индивидуално състезание. Всеки от участниците решава 6 задачи в рамките на два дни – всеки от тях по 3 задачи. Задачите, са c екстремна трудност и обхващат материал, който нe ce изyчaвa нe caмo в yчилищe, нo и в повечето yнивepcитeти.

Българският национален отбор бе съставен от шестима ученици, като цели четирима от тях са ученици от СМГ. Отборът ни постигна следните резултати:

  • Борислав Кирилов, ПЧМГ, 11 клас, сребърен медал
  • Евгени Кайряков, СМГ „Паисий Хилендарски“, 12 клас, бронзов медал
  • Мартин Копчев, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, 11 клас, бронзов медал
  • Къонг Виет До, СМГ „Паисий Хилендарски“, 11 клас, бронзов медал
  • Стефан Хаджистойков, СМГ „Паисий Хилендарски“, 11 клас, почетна грамота
  • Диян Димитров, СМГ „Паисий Хилендарски“, 11 клас, почетна грамота

Пожелаваме още много успехи, безброй усмивки и сбъднати мечти на нашите невероятни ученици! Продължавайте да мечтаете и да преследвате мечтите си!