Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

От 10 до 17 юли 2022 г. онлайн се проведе 52-та Международна олимпиада по физика (МОФ/ IPhO) (с виртуален домакин Швейцария).  В олимпиадата участваха отбори от 75 държави, като общият брой участници бе 368. Олимпиадата се проведе в два кръга, като на първия кръг учениците се състезаваха върху две експериментални задачи, а на втория – върху три теоретични.

Българският национален отбор се представи изключително, като всеки един от нашите млади физици завоюва медал. Отличията тази година са цели пет – един златен, един сребърен и три бронзови медала! 

Златното отличие е първото такова от 2013 г. насам. Това е и най-доброто представяне на отбора от първото провеждане на олимпиадата през 1967 г. досега.

Гордеем се, че ученик на СМГ взе участие в националния отбор и представи България достойно на МОФ.

Българският отбор спечели следните отличия:

  • Александър Проданов, 12 кл., ППМГ Казанлък – златен медал;
  • Маргулан Исмолдаев, 11 кл., МГ Варна – сребърен медал;
  • Александър Русев, 12 кл., Първа езикова гимназия, Варна – бронзов медал;
  • Явор Йорданов, 12 кл., НПМГ – бронзов медал;
  • Виктор Михайлов, 11 кл., СМГ – бронзов медал.

Ръководители на отбора са проф. дфн Мирослав Абрашев и доц. д-р Нено Тодоров, а ръководители-технически организатори на онлайн провеждането бяха ас. Калоян Генков и студент Георги Александров, всички от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” (домакин на онлайн провеждането).

Поздравления за учениците, за техните учители, за ръководителите на отбора! Пожелаваме още много успехи, безброй усмивки и сбъднати мечти на нашите талантливи млади физици!