Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Випуск 2021 е специален в много отношения. Випускът се обучаваше, редувайки присъствено и онлайн обучение в последните повече от дванадесет месеца в рамките на две учебни години. Въпреки динамичната и необичайна ситуация или именно заради нея, нашите дванадесетокласници показаха, че притежават невероятни характери, че са личности, че са адаптивни и могат да преодоляват предизвикателствата по пътя си. През цялото време те бяха подкрепяни, насърчавани и вдъхновявани от своите всеотдайни учители, които също много бързо и успешно се адаптираха към променените условия и предложиха най-качественото възможно обучение и в електронна и в присъствена среда. Поздравления за нашите ученици и учители!

Резултатите от Държавните зрелостни изпити на учениците от СМГ „Паисий Хилендарски“ са отлични. Истината е, че нашите зрелостници се представиха страхотно и записаха имената си със златни букви в Летописната книга на училището.

Средният ни резултат по Български език и литература е 78.04 точки, което означава отличен (5.528), като това ни нарежда на шесто място в цяла България. На матурата по Български език и литература имаме трима пълни отличници – Калина Стойчева от XII Г клас, Анна Янкова от XII Д клас и Николай Георгиев от XII Д клас. Общо отличните ни оценки по Български език и литература са 93 от явилите се 169 зрелостници. Поздравления, скъпи ученици! Поздравления и за учителите по български език и литература г-жа Надежда Джонева и г-н Пламен Тлаченски!

Още по-впечатляващо е представянето на нашите ученици на втория задължителен Държавен зрелостен изпит. Средният резултат на второто ДЗИ на нашите ученици е по-висок с цели четири единици от миналогодишния. Випуск 2021 се представи повече от отлично и заслужи по 83.18 точки средно на ученик, което превърнато в оценка е отличен (5.667). По математика нашите ученици имат цели 62 пълни шестици, като двадесет и девет ученици имат по 100 точки. Общо отличните оценки по математика са 121, което означава, че само 24 оценки от матурата по математика са под заветната кота отличен (5.50). Подготовката, която проведоха учителите по математика в лицето на г-жа Ваня Данова, г-жа Елена Киселова, г-жа Гергана Добрева и г-н Стойчо Стоев даде своите плодове и днес всички се гордеем с отличното представяне на Випуск 2021 на матурата по математика. Отлично или много добро е представянето на нашите зрелостници и на другите задължителни матури, които те си бяха избрали – Английски език, Биология и ЗО, Химия и ООС, Физика и астрономия, История и цивилизация и Философия. Скъпи зрелостници, поздравления за чудесното представяне на втората матура и за постигнатите впечатляващи резултати! Накарахте ни да се гордеем с Вас! Поздравления и за всички учители, които подготвиха нашите ученици за държавните зрелостни изпити!

Успехите на нашите ученици продължиха с пълна сила и на матурите по избор на ученика. Ако тук имаше класация със сигурност щяхме да сме в челото ѝ. Нашите ученици се явиха на 21 матури по избор и постигнаха впечатляващия резултат от 90.57 точки средно на ученик. Само три оценки на тези матури са под 5.50. Поздравления за всички ученици, явили се на матури по желание! Имаме един ученик с цели три пълни отлични оценки на матурите. Теодор Маслянков има отличен (6.00) на матурите по математика, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда. Поздравления, Теодоре!

Равносметката от матурите на Випуск 2021 на СМГ е следната: отлично представяне, блестящи резултати, надграждане на постигнатото от Випуск 2020, върхови постижения без аналог в нашата образователна система и петима ученици, които завършат с диплома за средно образование отличен (6.00). Това са Калина Стойчева, Деница Гинчева, Анна Янкова, Ева Кортезова и Николай Георгиев. Поздравления за пълните ни отличници! Поздравления за целия Випуск 2021!

Скъпи зрелостници, искам сърдечно да Ви благодаря за положените усилия, за старанието, за усмивките, за незабравимите мигове в училище, за споделените моменти и общите спомени, за сбъднатите мечти, за постигнатите цели и резултати, за това, че оставихте своята ярка следа в СМГ и очертахте пътя за тези, които идват след Вас! Гордеем се с Вас и Ви желаем от все сърце крепко здраве, безброй усмивки и сбъднати мечти!

Бъдете добри хора, следвайте неотклонно избрания път, сбъдвайте мечтите си и се грижете и за себе си и за обществото, в което живеем!

Успех във всички начинания, които Ви предстоят оттук насетне и на добър час!