Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

В периода 17 – 19 септември 2021 г. хибридно се проведе Европейският конкурс за млади учени EUCYS 2021. Домакин бе град Саламанка, Испания. Българските участници за поредна година бяха избрани чрез национален конкурс „Млади таланти“, организиран съвместно от МОН и ИМИ-БАН. Подготовката на участниците също се организира от МОН и ИМИ-БАН и е частично финансирана по програма „Образование с наука“. България записа най-доброто си представяне от първото си участие в конкурса през 1997
г. досега.

Двама от възпитаниците на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ взеха участие в тазгодишното издание – Виктор Колев и Теодор Кирилов представиха своите проекти в онлайн среда.

Първа награда и 7000 евро спечели Виктор Колев, с проектa Neural Abstract Reasoner, за който може да научите повече ТУК. С това си постижение Виктор е първият български участник с първо място в престижния научен конкурс. Виктор вече е студент в Станфорд, а негови научни ръководители са д-р Светлин Пенков и д-р Богдан Георгиев.
С проекта си Image Analysis Of Single DNA Molecules Теодор Кирилов спечели наградата на European Synchrotron Radiation Facility. Повече за проекта на Теодор може да намерите ТУК. Разработката му е създадена под ръководството на доц. д-р Анастас Господинов от ИМБ-БАН и се използва в института.

Интервю на Виктор Колев може да прочетете на сайта на Европейската комисия ТУК.
Интервюта с Теодор Кирилов може да видите ТУК и ТУК.

Желаем на нашите талантливи ученици още много успехи в сферата на науката, безброй усмивки и покорени върхове!