Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Двама ученици на СМГ „Паисий Хилендарски“ са тазгодишните победители в Националния конкурс „Млади таланти“, организиран от Министерството на образованието и науката. Класиралите се с първа награда – Стивън Спасов (11 Б клас) и Петър Жотев (11 Д клас), ще представят България на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който е най-големият европейски научен конкурс и е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение.

Проектът на Стивън Спасов в областта на математиката представя нови формули за двудиагоналното разлагане на матрици. Изследването в областта на биологията на Петър Жотев е свързано с възможността за избор на пола при бозайници, отглеждани като селскостопански животни.

„Радвайте се на вашите резултати и помнете, че това, което правите днес, ще има продължение в бъдеще“,

каза на победителите заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. Тя специално благодари на научните ръководители, учители и родители, които са провокирали у младите хора интереса към науката и ги подкрепят.

„Ще имате възможност да се развивате навсякъде по света, но се върнете тук в България, за да сътворявате своите мечти. Не се притеснявайте от предизвикателства. Вие сте сред най-добрите. Носете с гордост вашите отличия“,

пожела заместник-министърът на наградените ученици.

„Млади таланти“ е една от инициативите на Министерството на образованието и науката за подпомагане и насърчаване на младите хора да правят научни изследвания. Участниците подготвят научноизследователски и иновационни проекти в областта на биологията, химията, информатиката, инженерните науки, материалознанието, математиката, медицината, физиката, социални и хуманитарни науки и екология. Тази година кандидатстваха 37 проекта с над 55 участници, като след първи етап от оценяването до събеседване бяха допуснати 26 проекта от цялата страна.

Поздравяваме нашите ученици за отличното представяне и получените награди и им пожелаваме успех на EUCYS 2022! Момчета, продължавайте да работите все така усърдно и всеотдайно и смело сбъдвайте мечтите си!