Скъпи ученици, скъпи учители и служители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Още от епохата на Българското възраждане 11 май – Празника на Светите братя Кирил и Методий – е първият общобългарски празник. Това е нашият първи национален празник и то във времена, в които все още не сме извоювали Свободата на България. Това никак не е случайно, тъй като прогонени от Великоморавия и преследвани отвсякъде, учениците на Светите братя намират своя пристан в България и именно тук се създава мощна просветна система и богата книжнина с азбуката, създадена от Св. Св. Кирил и Методий, а малко по-късно и с кирилицата, която е създадена в България и която днес е една от трите официални азбуки на Обединена Европа. Без делото и далновидността на нашите предци, без България като държава това не би било възможно. Каквото и да се пише и говори днес от силните на деня, едно е ясно: България даде на всички славяни азбука, книжовност и култура. След това в тъмните години на османското робство нашите предци създадоха и поддържаха една от най-мощните мрежи от училища в тогавашна Европа. И в тези училища се обучаваха всички деца – и бедни и богати. Българското възрожденско училище е пример за идеализъм, алтрузиъм и  любов към народ и учение. Благодарение именно на тези училища се появиха строителите на съвременна България, които извоюваха Свободата и създадоха мощната Трета българска държава.

Много са причините Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност да е винаги тържествено отбелязван и да носи много радост в душите ни. Най-важната причина е любовта на нашия народ към Знанието, Познанието и Просветата. Ние – българите – винаги сме възприемали знанието като висша ценност, училището като крепост на Духа и Добротата, а учителите – като народни будители, които се грижат за светлото бъдеще на народа ни. Днес, когато отбелязваме 24 май без масови шествия и пищни събития, заради ограничителните мерки, ние отново отправяме своята огромна благодарност към всички български учители, които неуморно, с ентусиазъм, ден след ден подпомагат и вдъхновяват нашите деца и ги превръщат в образовани, умни, отговорни, добри и активни млади хора, които да укрепят България и да я превърнат в независима, силна, справедлива и благоденстваща държава. Огромен поклон пред всички български учители и всички служители, ангажирани в сферата на образованието! Вашият труд ни дава надежда, че утрешният ден ще бъде по-добър от днешния.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е особено важен и тържествен и за нашите ученици. Те смело крачат напред по пътя на Познанието и всеки ден се срещат с нови и нови предизвикателства, които преодоляват в една от най-важните битки на света – битката със самите себе си. Всеки ден те се самоусъвършенстват, надграждат знанията, познанията и компетентностите си и стават по-добри. Поздравления за всички наши ученици, които демонстрират огромна любов към училището и към просветата, дори сега в месеците на обучение в смесена присъствена и неприсъствена среда, които са предизвикателство за всички ни. Поздравления за Вас деца, защото Вие за пореден път ни показахте и доказахте, че сте зрели и отговорни млади хора, които във всеки момент са готови да си помогнат един на друг. Духът на семегейската общност, духът на нашето училище всеки ден ни вдъхновява за нови успехи и нови покорени върхове. Благодаря Ви, скъпи ученици!

Бъдете здрави и усмихнати, трудете се неуморно, продължавайте всеки ден да се самоусъвършенствате и носете винаги в себе си любовта към българската просвета и култура!

Честит 24 май!

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!