Скъпи ученици, скъпи учители и служители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Честита 137-ма годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия!

На 6 септември 1885 година нашите предци, знайни и незнайни строители на Съвременна България показаха на целия свят, че нищо не може да спре народ, който е обединен около една свята цел и я преследва с всички сили и с цялата си воля. Народната воля и държавническата мисъл на дедите ни доведоха до акта на Съединението на Княжество България и Източна Румелия от 6 септември 1885 година. Така една от несправедливостите на Берлинския конгрес беше поправена и то не по волята на Великите сили, а по волята на българския народ. Скоро дедите ни защитиха правото и на бойното поле, за да възтържествува справедливостта. И така и стана. От тогава до днес вече 137 години нашият народ знае и вярва в девиза, изписан и на сградата на Народното ни събрание, а именно „Съединението прави силата“.

Днес имаме все по-силна нужда да си припомним не само този девиз, но и духът, който го създаде. Време е да спрем да се опитваме да се спасяваме поединично и да се грижим само и единствено за личното си щастие и добруване. Време е да се усетим като една общност, като общество. Време е да попитаме не какво държавата ни дава, а какво ние даваме на нея и на българския народ. Време е да спрем да се оплакваме, а с труда и с действията си да покажем, че сме достойни наследници на онези български герои, които успяха да обявяват и защитят Съединението. Те го направих въпреки всичко и всички. В тях гореше плам, гореше любов, несломима любов към България, към българския народ, към всичко българско. Вярвам, че днес отново можем да изградим едно общество, което да се грижи за всички свои членове и да превърне България в силна, независима, просперираща и благоденстваща държава. За да стане това възможно е важно всеки от нас да даде своя дан. Трябва да преодолеем разделението и да работим заедно за бъдещето. Защото само чрез съединение и чрез единение можем да постигнем нещо значимо в динамичния и многополюсен свят, в който живеем. В тази връзка е особено важно да си припомним думите на Апостола на Свободата, който го казва простичко и ясно. Както винаги Левски успява да формулира най-добре онова, което трябва да се направи. В едно свое писмо до Иван Кършовски Апостолът пише следното: „За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все [за]едно да вървим, ако ще бъдем хора“. От това имаме нужда и днес.

Нека днес се преклоним пред героите планирали, осъществили и защитили Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Нека незабравимите български герои бъдат нашата пътеводна светлина по пътя на изграждането на модерна, силна, независима, справедлива и просперираща България! Надявам се, че всички ще се замислим как да бъдем достойни продължители на делото на нашите предци и как да претворим на практика свещените думи „Съединението прави силата“.

Поклон пред паметта на всички знайни и незнайни български герои, осъществили и защитили Съединението на Княжество България и Източна Румелия!

Честит празник!