Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Между 14 и 22 август 2022 година в кампуса на Kutaisi International University(KIU) град Кутаиси, Грузия се проведе поредното издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика (IOAA). Самата олимпиада се провежда от 2007 г. насам. Първото участие на България е през 2011 г., когато Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се е провела в Полша, на същото място, на което ще се организира и следващата година.

Българският национален отбор беше съставен от петима ученици. Те се представиха отлично и ги поздравяваме за това. Ето кои бяха нашите представители и какви медали спечелиха:

  • Александър Проданов, ППМГ „Никола Обрешков“, Казанлък – златен медал;
  • Явор Йорданов, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, София – златен медал;
  • Баян Гечев, СМГ „Паисий Хилендарски“, София – сребърен медал;
  • Маргулан Исмолдаев, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна – сребърен медал;
  • Константин Кръстев, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас – бронзов медал.

Всъщност това е едно от двете най-добри представяния на  България на тази олимпиада. Другото е от 2018-та, когато IOAA се превежда в Пекин и българският отбор отново печели два златни, два сребърни и един бронзов медал. Хубаво е да се спомене, че едното злато е спечелено от друг възпитаник на СМГ – Георги Александров, който в момента води школи по физика в СМГ и подпомага учениците ни, които участват на международни олимпиади по физика, астрономия и астрофизика. Точно чрез такава приемственост можем да надграждаме и да постигаме все по-високи резултати.

Пожелаваме още много успехи на талантливите български астрономи и астрофизици!