Скъпи ученици, скъпи учители и служители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Честита 146-та годишнина от Освобождението на България от османско иго!

На 19.02.1878 година по стар стил или на 3 март 1878 година по нов стил в предградието на Цариград Сан Стефано е подписан предварителен мирен договор по силата на който на картата на Европа се събужда за нов живот една от най-старите европейски държави – България. България възкръсва като феникс от пепелта на робството, страданието и забравата. Нашите деди успяват да възстановят държавата ни, въпреки непосилния ярем върху им и въпреки жестокостта, с която е потушено Априлското въстание и с която са смазани всички други опити на българите за извоюване на Свобода и Независимост.

В крайна сметка нашите деди успяха. Показаха на Европа, а и на целия свят, че са достойни за Свободата. Каквото и да говорим и да пишем за Руско-турската война от 1877-1878 година и за последвалите Санстефански предварителен мирен договор и Берлински конгрес, едно е безспорно – българите не получиха своята свобода даром, а я заслужиха с кръвта на всички герои и мъченици от Априлското въстание, с духа на възрожденците и на нашите народни будители и не на последно място с героизма и самопожертвованието пред олтара на Отечеството на българските опълченци, които сразиха османските войски при Шипка.

Днес ние трябва да се поучим от примера на дедите си и да отстояваме Свободата на България и на българския народ! Нека в тези динамични и трудни времена да си припомним как дедите ни се грижеха преди всичко за народното дело, а едва след това за личното щастие и добруване. От нас и само от нас зависи България да остане Свободна, да бъде силна, независима, благоденстваща и просперираща държава.

 

Поклон пред героите, извоювали Свободата на България!

 

Честит празник!