Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Между 6 и 16 юли 2022 г. присъствено се проведе 63-тата Международна олимпиада по математика (IMO/МОМ) с домакин гр. Осло, Норвегия. В състезанието участваха 589 ученици от 104 държави. Състезателните дни бяха 11 и 12 юли, като се решаваха по три задачи, оценени с по седем точки, за четири часа и половина.

Българският отбор се представи страхотно за пореден път, този път спечелвайки 5 медала – един златен, три сребърни и един бронзов, както и една почетна грамота! В националния отбор на България по математика участваха двама ученици на СМГ – Марин Христов от 10 Г клас и Иван Тагарев от 11 Е клас.

Представяме на Вашето внимание резултатите на шестимата ученици от българския отбор:

  • Борислав Кирилов, 12 клас, ПЧМГ – 35 т. – златен медал;
  • Марин Христов, 10 клас, СМГ, 10 клас – 33 т. – сребърен медал;
  • Мартин Копчев, 12 клас, ПМГ Габрово – 30 т. – сребърен медал;
  • Иван Тагарев, 11 клас, СМГ – 29 т., сребърен медал;
  • Божидар Димитров, 11 клас, ПМГ Силистра  – 28 т., бронзов медал;
  • Никола Цачев, 11 клас, ПЧМГ София – 22 т., почетна грамота.

В отборното класиране България зае 16 място със 177 точки. Победител е Китай с максималните 252 т., следван от Южна Корея (208 т.) и САЩ (207 т.). Ръководители на отбора бяха доц. Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Боев (НБУ), а наблюдател бе проф. Емил Колев (ИМИ-БАН).

Поздравления за учениците, за техните учители, за ръководителите на отбора! Пожелаваме още много успехи, безброй усмивки и сбъднати мечти на нашите талантливи млади математици!